Savi: olen mõelnud presidendi kohalt tagasiastumisele

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti suusaliidu president Toomas Savi (esiplaanil) neljapäevasel pressikonverentsil.
Eesti suusaliidu president Toomas Savi (esiplaanil) neljapäevasel pressikonverentsil. Foto: Raigo Pajula

Andrus Veerpalu ümber lahvatanud dopinguskandaal võib tuua muutusi ka suusaliidu juhtimises – president Toomas Savi tunnistas, et on mõelnud oma kohalt tagasiastumisele, alaliidu peasekretär Jüri Järv annab aga endale aru, et pärast üldsusele valetamist ei pruugi ta mõjuda usutavana.


Kuluaarides on räägitud, et Veerpalu ümber toimuv on tekitanud alaliidu juhtkonnas pingeid. Suur salatsemine läks koguni nii kaugele, et isegi suusaliidu asepresident Indrek Neivelt sai juhtunust teada alles teisipäeval, juhatuse liige Andres Jõesaar jõudis aga teadmatuses esineda avaldusega, kus soovitas valet külvavad meediaväljaanded kohtusse kaevata.

Eile meediale saadetud vabanduses kirjutas Jõesaar, et küsis skandaali tõstatudes suusaliidu juhatuse liikmena tegevjuhtkonnalt ja sekretariaadist infot, kas meedias esitatud süüdistustel võib tõepõhi all olla. «Kahjuks oli teemaga kursis olnud inimeste ring valinud varjamise ja vassimise taktika ka enamiku suusaliidu juhatuse liikmete suhtes,» selgitas ta.

Jõesaare väitel kujundas ta ajakirjaniku küsimustele vastates oma seisukoha parimas usus ja suusaliidu tegevjuhtkonnalt saadud info põhjal. «Seetõttu soovin kõigilt teemat kajastanud ajakirjanikelt oma väljaütlemiste pärast vabandust paluda – meedia on teinud oma tööd professionaalselt,» sõnas ta. «Suusaliidu tegevjuhtkonna käitumine selle kriisi lahendamisel ei ole aktsepteeritav ja näitab äärmist ebaprofessionaal­sust.» Jõesaar lubas, et ta tõstatab selle teema juba teisipäeval suusaliidu juhatuse koosolekul.

Savi sõnul on muutustele mõtlemise asemel praegu siiski kõige olulisem Veerpalu toetamine. Seepärast ei kavatse ta enne kahekordse olümpiavõitja ümber käiva skandaali vaibumist võtta ette ühtegi sammu. Hiljemalt jõuab muutuste aeg kätte suvisel suusaliidu üldkogul.

«Mõistagi võib tekkida olukord, kus keegi peab võtma vastutuse ja seepärast olen mõelnud tagasiastumisele. Juba varem olen pidanud endamisi aru, kas uutel presidendivalimistel kandideerida,» mõtiskles Savi. «Otsuseid tuleb langetada külma peaga.»

Savi loobudes võib suusaliidul uue presidendi leidmisel raskusi tekkida. Praegune asepresident Neivelt tunnistas, et teda on sellel kohal raske näha. «Viimastel aastatel tunnen, et ei tegele suusatamise asjadega enam nii särasilmselt,» märkis ta. «Tegelikult polegi praegu õige aeg muutustest rääkida – esmalt peavad emotsioonid vaibuma, alles siis on võimalik rahulikult mõtelda, kuidas edasi minna.»

Veerpalu loo varjamises avalikkuse ees kõige jõulisemate valedega esinenud suusaliidu peasekretär Järv kinnitas, et tegi oma tööd parima äranägemise järgi. «Raske öelda, kas mu tool kõigub või mitte. Ainus asi, mis võib minu edasist tegutsemist mõjutada, on usaldusväärsus,» nentis ta. «Inimesed on öelnud, et mind lükati teema kommenteerimisega lihtsalt tanki. Ma pole selle väitega nõus, olen organisatsiooni juht ja tegin oma tööd.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles