Karmi kukkumise järel karjääri lõpuga silmitsi seisnud ameeriklane särab Tour de France’il

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taylor Phinney poseerimas Tour de France'i parimale mägironijale mõeldud mummulises särgis.
Taylor Phinney poseerimas Tour de France'i parimale mägironijale mõeldud mummulises särgis. Foto: Philippe Lopez/AFP/Scanpix

27-aastane USA jalgrattur Taylor Phinney jõudis sel aastal oma karjääris pikalt oodatud päevani – ta sai eelmisel nädalal lõpuks startida ala kõige mainekamal jõuproovil ehk Tour de France’il. Oma esimesel Touril on ameeriklane suutnud juba avapäevadega endast märgi maha jätta.

Phinney’l on rattasõiduks seejuures suurepärased geenid. Phinney ema Connie Carpenter krooniti 1984. aasta Los Angelese OMil naiste grupisõidu esimeseks olümpiavõitjaks. Praeguse tippmehe isa Davis Phinney tõusis 1987. aastal teiseks ameeriklaseks, kes suutnud Tour de France’il etapi võita.

Karjäär algaski Phinney jaoks paljulubavalt, kuid karm kukkumine 2014. aasta USA meistrivõistlustel grupisõidus lõpetas peaaegu tema sportlastee.

Phinney üritas toonasel jõuproovil vältida kokkupõrget mootorrattaga ning ta sõitis otsa hoopis rajapiirdele. Kõik see lõppes mitme luumurru ja pika võistluspausiga.

2015. aasta kuluski Phinney’il ainult vigastustest taastumiseks. 2016. aastal sai ta taas treenima hakata oma vasakut jalga, mis oli karmi kukkumise ja seejärel mitmete operatsioonide tagajärjel jäänud võrreldes teisega tunduvalt nõrgemaks.

38 kuud pärast valusat kukkumist on Phinney oma esimesel Tour de France’il ja praeguse seisuga loetakse teda üldse üheks kõige andekamaks USA jalgratturiks.

Touril sai Phinney enda selga juba parimale mägironijale mõeldud mummulise särgi. Lisaks oli ta laupäevasel etapil väga lähedal ka võidule. Koos Yoann Offredoga finiši poole kihutades saadi jooksikud 1 kilomeeter enne lõppu kätte ja nii sai triumfeerida hoopis Marcel Kittel. Sellele vaatamata teavad nüüdseks juba paljud Phinney teekonda rattamaailma tipu suunas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles