Suri häbistatud jalgpalliametnik Chuck Blazer

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Chuck Blazer.
Chuck Blazer. Foto: Arnd Wiegmann/Reuters/Scanpix

Kolmapäeval suri 72 aasta vanuselt häbistatud ameeriklasest jalgpalliametnik Chuck Blazer, kelle ülestunnistused vallandasid Rahvusvahelise Jalgpalliföderatsiooni (FIFA) presidendi Sepp Blatteri tagandamiseni viinud korruptsiooniskandaali.

Blazeri surmast teatasid tema advokaadid Eric Corngold ja Mary Mulligan. 2013. aasta novembris ütles Blazer USAs kohtuistungil end kümnes süüdistuspunktis süüdi tunnistades, et ta põeb pärasoolevähki, diabeeti ja pärgarterihaigust.

Aastatel 1990–2011 töötas Blazer Põhja- ja Kesk-Ameerika ning Kariibi mere piirkonna jalgpalliliidu (CONCACAF) juhi asetäitjana ning kuulus aastatel 1997-2013 FIFA täitevkomiteesse.

2013. aastal tunnistas ta end süüdi koos teiste ametnikega altkäemaksu võtmises seoses Maroko ebaõnnestunud ning Lõuna-Aafrika Vabariigi õnnestunud katsega saada endale vastavalt 1998. ja 2010. aasta jalgpalli maailmameistrivõistluste korraldusõigus.

Lisaks süüdistas ta CONCACAFi toonast presidenti Jack Warnerit ja FIFA täitevkomitee liiget Mohamed bin Hammami 40 000 dollari eest altkäemaksu pakkumises delegaatidele 2011. aasta FIFA presidendi valimistel.

Bin Hammam oli toona Blatteri ainus konkurent.

Blatter valiti toona ainsa kandidaadina neljandaks ametiajaks FIFA presidendiks.

Blazerit ennast süüdistas 2013. aastast pärinev CONCACAFi uurimisraport organisatsiooni «raha ebaseaduslikus omastamises oma isikliku elustiili rahastamiseks».

Hiljem selgus, et Blazer töötas alates 2011. aastast USA valitsuse informandina.

2013. aasta novembris tunnistas ta end süüdi väljapressimise, pettuse ning rahapesuga seotud vandenõu süüdistuspunktides, välispankades arvete omamise tahtlikus deklareerimata jätmises ja kuues maksudest kõrvalehiilimise süüdistuspunktis.

Blatter sattus korruptsiooniskandaali 2015. aasta juunis ning FIFA eetikakomitee tagandas ta sama aasta detsembris ametist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles