Selgusid Eesti meistrid triatloni olümpiadistantsil

Siim Kaasik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ivo Suur
Ivo Suur Foto: Erakogu

Triatloni karikasarja neljandal etapil Valgas selgitati välja tänavused Eesti meistrid olümpiadistantsil, kus edu saatis kõigest aasta triatloniga tegelenud Ivo Suurt ning oma kuuenda meistritiitli võitnud Alma Sarapuud.

Tänavu pealinnast tagasi Lõuna-Eestisse kolinud triatloni Eesti meistrivõistlused pidid läbi ajama mitme tugeva põhitegijata. Raudmehed Marko Albert ja Kirill Kotšegarov taastusid äsjastest Ironman-startidest, nooremad tegijad eesotsas Henry Räppo ja Kevin Vabaoruga võistlesid Euroopa karikaetapil Ungaris ning tiitlikaitsja Aleksandr Latin, kes niigi triatlonist vaheaastat peab, nautis värske abielumehena õnne omaenda pulmapeol.

Siiski oli kohal aga kodusest karikasarjast tuntud raskekahurvägi eesotsas Harris Soku ja Mart Suurkiviga, aga ka möödunud hooajast jõuliselt rattaspordist triatlonile üle liikunud ning juba võitegi noppinud Suur, kes triatloniavalikkusele sai laiemalt tuntuks Ironman 70.3 Otepää võistlusel parima eestlane saavutatud viienda kohaga.

1,5 km ujumise järel püsisid võistluse eesotsas esialgu teised mehed nagu Arthur Kooser ja Priit Ailt. Favoriidid jõudsid kuivale maale oluliselt hiljem – esmalt pooleminutilise kaotusega viiendal kohal Suurkivi ning temast veel omakorda minut tagapool Suur ja Sokk. Kokku oli stardijoone tagant rajale sööstnud 170 võistlejat.

Rattarajal nobedamatele ujujatele hõlpu ei antud ning peagi olid  koos liikunud tandem Suur ja Sokk päeva parimate rattaaegade toel tõusnud võistlust kindlalt juhtima. 40 km läbimiseks kulus Suurel 55 minuti ja 36 sekundi, esimeses vahetusalas kiiremini tegutsenud Sokul aga 55 minutit ja 46 sekundit. Jooksule minnes oli meeste vahe kõigest kolm sekundit Suure kasuks.

Jooksuosa loodetud põnevust siiski ei pakkunud. Tõlliste vallast pärit 27-aastane Suur läbis 10 km ajaga 33 minutit ja 22 sekundit, võttes sellega Eesti meistritiitli pooleteise minutilise vahega teisena finišeerinud Soku ees. Suure lõppajaks olümpiadistantsil fikseeriti 1:54.19.

Põnevust pakkunud kolmanda koha duellis suutis Ailt tõrjuda kiiret jooksu näidanud Suurkivi rünnakud ning kindlustas pronksi ajaga 1.56.46. Suurkivi jäi neljandana maha täpselt kümne sekundiga.

Naiste kiireim oli taaskord väsimatu Sarapuu, kes läbis võistlustrassi ajaga 2:15:21, olles üldarvestuse 37. Viimasel kümnendil on Sarapuul ette näidata nüüd kuus Eesti meistritiitlit olümpiadistantsilt, niisamuti on ta viiel korral kroonitud nii poolpika triatlonidistantsi kui duatloni rahvusmeistriks. Valgas järgnesid Sarapuule Mirjam Allik ja Maria Jänese.

Tuntumatest nägudest lõpetasid olümpiadistantsi Raio Piiroja 39., Jürgen Ligi 52., Margus Lepik 105. ja Raivo E. Tamm 163. kohaga.

Ennelõunal toimunud juunioride ja harrastajate sprindidistantsil said kirkaimat värvi medalid kaela noorte A klassi kuuluv Mart Leo Ruus ja karikasarja üldarvestuse liider Eleri Etverk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles