Videokohtunikud said juurde skandaalse, ent nimeka toetaja

Ott Järvela
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Diego Maradona MM-karikaga pärast 3:2 võitu Lääne-Saksamaa üle 1986. aata MM-finaalis.
Diego Maradona MM-karikaga pärast 3:2 võitu Lääne-Saksamaa üle 1986. aata MM-finaalis. Foto: CARLO FUMAGALLI/AP

Jalgpalli videokohtunike teemal võttis sõna 1986. aastal Argentiina koondise MM-tiitlini juhtinud ja 2010. aastal kodumaa peatreenerina MMil veerandfinaali jõudnud Diego Maradona, kes asus toetavale seisukohale.

Maradona säärane hoiak on mõnevõrra üllatav, sest videokohtuniku olemasolu võinuks välistada tema suurima võidu - 1986. aasta MM-tiitli. Nimelt lõi Maradona toona veerandfinaalis Inglismaa vastu kaks väravat - ühe imelise triblingu lõpetuseks, teise aga käega.

«Muidugi mõtlen ma oma toonasele väravale iga kord, kui avaldan toetust tehnoloogia kasutamisele jalgpallis. Selge see, et videokohtunikega poleks mu värav lugenud,» sõnas Maradona. «Avaldan ühe saladuse veel - 1990. aasta MMil kasutasin alagrupimängus Nõukogude Liidu vastu kätt, et blokeerida väravajoonel vastase pealelöök. Meil vedas, et kohtunik seda episoodi ei silmanud. Toona polnud ka tehnoloogiat, aga praegu oleks olukord teine.»

Maradona märkis ka, et 1966. aasta MM-finaalis poleks tehnoloogia abil lugenud inglaste kolmas värav, millega Geoff Hurst meeskonnale võidu ja nende senini ainsa MM-tiitli tõi. «Inglismaa võitis MMi löögiga, mis tegelikult ei ületanud väravajoont. MMide ajaloos on rohkesti juhtumeid, mis lahenenuks tehnoloogia abil teisiti. Aeg on seda kõike muuta,» sõnas Maradona.

Argentiina jalgpallilegendi mängijakarjäär lõppes skandaalselt, kui ta andis 1994. aasta MMil positiivse dopinguproovi. Seejärel on Maradona olnud kimpus ka narkootikumidega, ent viimasel ajal taas oma elu rööpasse saanud. Viimased paar aastat on Maradona olnud tugev videokohtunikesse väga positiivselt suhtuva FIFA presidendi Gianni Infantino toetaja.

FIFA president Gianni Infantino (vasakul) ja Diego Maradona. / AFP PHOTO/Fabrice Coffrini/Scanpix
FIFA president Gianni Infantino (vasakul) ja Diego Maradona. / AFP PHOTO/Fabrice Coffrini/Scanpix Foto: FABRICE COFFRINI/AFP
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles