Kriisi sattunud Katar tõrjub naabrite pealelööke

Peeter Raudsik
, araabia maade asjatundja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Khalifa rahvusvaheline staadion Katari pealinnas Dohas peaks viie aasta pärast võõrustama jalgpalli MM-finaalturniiri mänge. Katari ja tema naabrite vahel puhkenud diplomaatiline kriis seab aga suurvõistluse toimumise kohale küsimärke.
Khalifa rahvusvaheline staadion Katari pealinnas Dohas peaks viie aasta pärast võõrustama jalgpalli MM-finaalturniiri mänge. Katari ja tema naabrite vahel puhkenud diplomaatiline kriis seab aga suurvõistluse toimumise kohale küsimärke. Foto: IBRAHEEM AL OMARI/REUTERS/SCANPIX

Spordi ja poliitika teed on ajaloo vältel korduvalt ristunud. Kusjuures jalgpallil on nende kohtumiste juures olnud alati keskne roll. Palliplatsil toimuv sai osaks külma sõja aegsetest vastasseisudest Euroopas ja rahva ülestõusudest Lõuna-Ameerikas.

Lisaks omavahelistele mõõduvõttudele on vähemalt sama oluline olnud ka suurte spordivõistluste korraldamine, mille eesmärk on teiste riikide tähelepanu pälvimine. Selles valguses on sport saanud oluliseks osaks nii-öelda pehmest jõust, mille abil riigid püüavad võita tunnustust ja suurendada oma rahvusvahelist mõju.

Enese kehtestamise soovist oli ajendatud ka Eestist pindala poolest neli korda pisema Katari pakkumine korraldada 2022. aasta jalgpalli maailmameistrivõistlusi. Tahtele lisaks on katarlastel ka vajalikud ressursid. Teadupärast on riik maailma suurim vedelgaasitarnija.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles