Kas õlu aitab valutavate lihaste vastu?

Sisuturundus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: pexels.com

Sellise huvitava probleemiga asusid paar aastat tagasi tegelema Jyväsküla ülikooli teadlased ja üliõpilased. Esimene impulss tuli elust enesest, kui tavalisest spordijoogist polnud abi ei organismi vedelikutasakaalu ega lihaspingete puhul. 

2014. aasta lõpuks valminud uurimus üllatas paljusid. Keemilise analüüsi tulemusel selgus, et õlu sisaldab tunduvalt rohkem mikroelemente kui spordijoogid.

Palju vastukaja tekitanud uurimuses analüüsiti kokku 25 erinevat tüüpi õlut, mille koostist võrreldi kolme spordijoogi koostisega. Kõigi jookide mikroelementide sisaldust mõõdeti plasma optilise emissiooni spektromeetriga (ICP-OES).

Selgus, et õlu sisaldab suuremas koguses treeningu käigus kuluvaid mikroelemente, mistõttu see jook toetab treeningust taastumist ja aitab parandada ka higistamisega muutunud mikroelementide tasakaalu.

Vaadeldud spordijookidest sisaldas õlu rohkem kaaliumit, magneesiumit, räni ja mangaani.

Õllele suure plussi toonud mikroelemendid on pärit veest, pärmist ja teraviljast. Mikroelementide kogus aga sõltub vilja kasvu- ja säilitustingimustest ning õlle valmistusprotsessist.

Kas õlu on siis hea uus spordijook? Peaaegu, ainsaks takistuseks on alkohol, mis teatavasti viib organismist vett välja.

Samas, alkoholivaba õlu sobib treeningu järgseks taastumiseks üsna hästi. Mikroelementide sisaldus on küll mõõdukam, kuid alkoholi puudumine ei takista vedeliku omastamist.

Tasub siiski meeles pidada, et organismi taastumine on mitmekülgne protsess, mille aluseks on tervislik toitumine. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles