Ajajoon: kuidas Neymarist maailma kõige kallim jalgpallur tehakse

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neymar liitus Barcelonaga 2013. aastal.
Neymar liitus Barcelonaga 2013. aastal. Foto: JOSEP LAGO/AFP/Scanpix

Maailma jalgpalli juhivad tänapäeval täiesti uskumatuna näivad rahamäed – Paris Saint-Germaini klubi on väidetavalt valmis Barcelona ründetähe Neymari eest välja käima 222 miljonit eurot ning pakkuma brasiillasele 40 miljonini ulatuvat aastapalka. Kuidas see ulmetehing teoks saab? Käime läbi ESPNi, BBC ja Mirrori uudiste üle üleminekusaaga kõige olulisemad sündmused.

2016

Juuli 2013 kasvatajaklubist Santosest Barcelonasse siirdunud Neymar allkirjastab uue viieaastase lepingu, mis hoiab teda Kataloonia hiius aastani 2021. Kontrahti saab kirja ka summa, mille tasumisel peab Barcelona kindlasti lubama mängijal lahkuda – 222 miljonit eurot.

August Paul Pogba liigub 105 miljoni euro eest Torino Juventusest Manchester Unitedisse, mis teeb poolkaitsjast maailma kõige kallima jalgpalluri.

September Brasiillase agent avaldab, et PSG on tema hoolealusele pakkunud lepingut nädalapalgaga 727 000 eurot. Maksuvabalt! Meedia hinnangul tuleks Pariisi klubil ründaja eest välja käia 180 miljonit eurot.

2017

Aprill Neymar annab kodumaa meediale teada, et tema karjäär ei lõppe kindlasti Barcelonas. Tõsi, sel hetkel mõtleb ta karjääri lõpuaastatel Brasiilia klubi Flamengo esindamisele.

Mai Neymar lööb Barcelona 4:1 võidumängus Las Palmasega kaabutriki ning annab intervjuu France Footballile, kus kuulutab: «See on suurepärane hooaeg. Ma arvan isegi, et see on mu parim hooaeg pärast Barcelonaga liitumist. Ma ei teagi, kas olen jõudnud oma mängus uuele tasemele, sest seda on väljakul raske hinnata.»

Juuni Neli Araabia riiki, sealjuures Saudi-Araabia, katkestavad kõik diplomaatilised suhted Katariga. Geopoliitikal on spordiuudises oluline koht, sest PSG omanikud on otseselt Katari valitsusega seotud ning läbi vutiklubi jõuliste sammude saavad nad näidata, et naabrite sanktsioonidel pole riigi igapäevaelule suurt mõju.

Neymari ilmselt viimane trofee Barcelona särgis - möödunud hooaja Hispaania karikas. / JOSEP LAGO/AFP/Scanpix
Neymari ilmselt viimane trofee Barcelona särgis - möödunud hooaja Hispaania karikas. / JOSEP LAGO/AFP/Scanpix Foto: JOSEP LAGO/AFP

9. juuli Barcelona eest seni 105 väravat löönud ründaja ütleb ESPNile, et teda ootab ees elu kõige tähtsam hooaeg.

17. juuli Hispaania väljaanne AS tuleb välja kuulujutuga, et PSG on valmis Neymari eest nõutud 222 miljonit eurot välja käima. Samal päeval kirjutab Diario Sport, et brasiillane on klubis rahulolematu, kuna tema täht särab seal tuhmimalt kui Lionel Messil.

18. juuli Brasiilia ajakirjanik Marcelo Bechler väidab, et Neymar on PSGga jõudnud lepingutingimustes kokkuleppele. Mees ise annab aga Goal.com-ile teada: «Ma olen (Barcelona) linna ja klubiga kohanenud ja siin õnnelik.»

20. juuli Barcelona tuuritab USAs ja kõik pilgud on nende kolmel ründetähel - Neymaril, Messil ja Luis Suarezil. Klubi president Josep Bartomeu teatab: «(Neymar) ei ole müügiks.»

22. juuli ESPN kinnitab: Neymar on PSGga lepingutingimustes kokkuleppele jõudnud.

23. juuli Barcelona võidab sõpruskohtumises Juventust 2:1 ning mõlemad väravad tulevad brasiillaselt. «Barcelona ei jää Neymarist ilma. Me tahame, et ta jääks meiega. Teame, kui oluline roll tal on – mitte ainult meie mängujoonises vaid ka riietusruumis, kus ta annab õhkkonnale palju juurde,» rõhutab värske peatreener Ernesto Valverde.

24. juuli Barcelona liider Gerard Pique teatab Twitteris: «Se queda.» Eesti keeles: «Ta jääb.» Keskkaitsja sõnul üritavad kõik mängijad Neymari veenda, et ta nende juures jätkaks.

26. juuli Barcelona alistab Manchester Unitedi 1:0. Kes värava lõi? Eks ikka Neymar!

28. juuli Neymar satub Barcelona treeningul konflikti Nelson Semedoga ja tormab platsilt minema.  Klubi president Bartomeu satub meediasse sõnavõtuga: «Me soovime, et ta jätkaks meiega ja tal on veel neljaks aastaks kehtiv leping, aga mängijad ise otsustavad, kui nad tahavad ära minna, nii et rohkem pole midagi öelda.»

29 juuli – Brasiillase viimane El Clasico? Barcelona alistab Miamis 3:2 Madridi Reali. Neymar jääb seekord nullipoisiks, Barca väravate eest hoolitsevad Messi, Ivan Rakitic ja Pique. Väidetavalt käis brasiillane aga pärast mängu Reali riietusruumis suurrivaali mängijatega hüvasti jätmas.

2. august – Asi ants! Neymar surub ka kõigil meeskonnakaaslastel viimast korda kätt ja Barcelona annab ametlikus avalduses teada, et ründaja on neile oma lahkumissoovi edastanud. Enda nõudmistes klubi aga ei vangu – kui Neymar ihkab Barcelonast minema jalutada, peab tema kosilane välja käima lepingus kirja pandud 222 miljonit eurot.

«Oli erakordselt mõnus sinuga neid aastaid veeta, Neymar, mu sõber. Ma soovin sulle edasises edu. Kohtumiseni!» kirjutab Instagramis Messi.

Pall on nüüd PSG väljakupoolel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles