Värske maailmameister vihastas dopingujuttude peale: mis minust paha poisi teeb?

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Justin Gatlin peab jätkuvalt vastama küsimustele vanade pattude kohta.
Justin Gatlin peab jätkuvalt vastama küsimustele vanade pattude kohta. Foto: Tim Ireland/AP/Scanpix

Londoni maailmameistrivõistlustel 100 meetri jooksus Usain Bolti löönud ja kulla võitnud ameeriklane Justin Gatlin sai pressikonverentsil pahaseks küsimuste peale, mis puudutasid tema varasemaid dopingukaristusi.

«Mis minust paha poisi teeb? Mida ma halba teen ja kust see tiitel tuleb?» küsis Gatlin ajakirjanikelt, kes pärisid, mis tunne on olla oma spordiala paha poiss. Londoni publik lasi Gatlinile kullavõidu järel vilet, samas kui pronksmedali saanud Bolti tervitati tribüünidelt kui kangelast.

Järgmine ajakirjanik tahtis teada, miks 100 meetri finaalis näidati seekord nii tagasihoidlikuid aegu. «Me oleme inimesed. Teeme tööd. Treenime. Teie aga istute arvuti taga ja klõbistate klahve. Anname endast kõik. Andsime tänagi, lõpptulemus oli selline nagu ta oli,» nähvas Gatlin vastuseks.

Ka Bolt andis mõista, et tal on dopinguteemast kõrini. «Mida-mida-mida? Justinile anti võistlemiseks luba juba aastaid tagasi, kõik on korras. Sportlastel juhtub ikka nii, et kõik ei lähe soovitud moel ning tulemused ei ole alati soovitud tasemel,» nentis jamaikalane.

Gatlini pulsi ajas kõrgeks ka küsimus publiku vilekoori kohta. «Kust mina tean, miks nad vilistasid. Mulle on juba üle aasta vilistatud. Jah, olen jooksja, kes tuli rajale tagasi. Kõik inimesed teevad vigu, minu karistused on kantud,» sõnas ameeriklane.

2001. aastal andis Gatlin positiivse proovi, tema organismist leiti amfetamiinide jälgi. Ameeriklane protestis, väites, et ainet sisaldasid ravimid, mida ta oli võtnud alates lapsepõlvest, kui tal raviti tähelepanuhäiret. IAAF lühendaski seepeale ameeriklase võistluskeeldu. 2006. aasta aprillis andis Gatlin uuesti positiivse proovi, seekord süüdistati teda testosterooni kasutamises. Esialgset kaheksa-aastast võistluskeeldu vähendati hiljem neljale aastale ning 2010. aastal naasis ta Rakveres toimunud võistlustel rajale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles