India jooksja kütab MMil jätkuvalt kirgi: on ta mees või naine? (1)

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
India's Dutee Chand celebrates after placing third in the women's 100m event during the second day of the 22nd Asian Athletics Championships at Kalinga Stadium in Bhubaneswar on July 7, 2017.

 / AFP PHOTO / Dibyangshu SARKAR
India's Dutee Chand celebrates after placing third in the women's 100m event during the second day of the 22nd Asian Athletics Championships at Kalinga Stadium in Bhubaneswar on July 7, 2017. / AFP PHOTO / Dibyangshu SARKAR Foto: DIBYANGSHU SARKAR/AFP

Londonis toimuvate kergejõustiku maailmameistrivõistluste üks vastuolulisemaid sportlasi on hindu Dutee Chand, kes võistleb naiste 100 meetri jooksus. Ehkki Chand ei pääsenud eeljooksudest edasi, tiirutavad tema ümber jätkuvalt ajakirjanikud, kel huulil üksainus küsimus – kas Chand on ikkagi naine või hoopiski mees?

Chandil on diagnoositud hüperandrogenism, mis tähendab, et tema organism toodab tavapärasest rohkem testosterooni. Kolm aastat tagasi määrati Chandile võistluskeeld, sest ta ei läbinud IAAFi sookontrolli. Chand viis karistuse aga Rahvusvahelisse Spordiarbitraaži ja CAS leidiski, et hüperandrogeensete sportlaste puhul pole kõrgemast testosteroonitasemest saadavat eelist õigust arvesse võtta.

Nii jooksiski Chand eile Londonis MMil, kuid piirdus oma eeljooksus ajaga 12,07 ja kuuenda kohaga. Edasipääs jäi seega kaugele.

Küsimused Chandi soo kohta hämmastavad kõige rohkem tema ema. «Kes teaks seda emast paremini? Mina olin see, kes oma tütre treeningutele saatis. Kuidas nad ometi saavad teda meheks pidada?» imestas Vice Sportsiga vestelnud Ahuji Chand.

Londonis osaleb ka kergejõustiku supertähtede hulka kuuluv Caster Semenya, kelle ümber keerlesid karjääri algusaastail samasugused küsimärgid. Chandi sõnul on ta just Semenyalt vajalikku tuge saanud. «Rääkisime juba olümpiamängudel. Caster ütles, et jumal on meid sellisteks loonud. Tahan lihtsalt jooksmisega jätkata, mitte muretseda selle pärast, mida keegi minust arvab või mis edasi saab. On nagu on,» rääkis Dutee Chand väljaandele Expressen.

Ehkki Chand ja Semenya tohivad praegu kõrgest testosteroonitasemest hoolimata võistelda, nuputab IAAF jätkuvalt, kuidas seesugust edu nullida. «Ma kardan kogu aeg, et mulle määratakse mingi keeld. Aga usun jumalasse ja sellesse, et saan võistlemist jätkata,» tõdes Chand, kelle sõnul vaatab talle pisut viltu ka nii mõnigi konkurent. «Nad piidlevad mind, kuid samas pole keegi tulnud CASi juhtumist rääkima. Seda pole kordagi mainitud. Räägime omavahel vaid jooksust ja minu arengust,» sõnas Chand.

Ehkki Chand pole rahvusvahelisel tasemel tegija, elatakse talle tema sõnul kodumaal kõvasti kaasa. «Kogu India jälgib minu tegemisi! Ka MMil toetavad nad mind,» kiitis Chand. kes sai tänavustel Aasia meistrivõistlustel 100 meetri jooksus kolmanda koha.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles