Rootslased marus: meilt rööviti MMil korraldajate vea tõttu medal (1)

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kvalifikatsioonis põrunud Michaela Meijer valas pärast ebaõnnestumist pisaraid.
Kvalifikatsioonis põrunud Michaela Meijer valas pärast ebaõnnestumist pisaraid. Foto: ANDREJ ISAKOVIC/AFP/Scanpix

Rootsi kergejõustikuliit on maruvihane, kuna usub, et neilt rööviti käimasoleval MMil naiste teivashüppes medal.

Reedesel kvalifikatsioonivõistlusel esindasid Rootsit Michaela Meijer, Lisa Gunnarsson ja Angelica Bengtsson, kellest lõppvõistlusele jõudis vaid viimane. Teivashüppajate treener Gustaf Hultgren kinnitas aga MTV-le, et nad on andnud sisse protesti. Nimelt näitas Rootsi kanali TV4 videomaterjal, et maandumismatt oli seatud äratõukekastile liiga lähedale. Reeglite järgi peab nende vahele jääma vähemalt 15 sentimeetrit.

Nagu Hultgren väljaandele Expressen kinnitas, mõjutab hüpet isegi see, kui teivas imenapilt maandumismati serva puudutab. Just nii olevat juhtunud Meijeriga, kes on sel hooajal ületanud 4.71, kuid piirdus kvalifikatsioonis tulemusega 4.35 ja lahkus olümpiastaadionilt nuttes.

«Kui matt on äratõukekohale liiga lähedal, eksisteerib oht, et teivas puudutab matti ja see aeglustab hoobilt hüppekiirust. Tegu on väikeste, aga väga oluliste nüanssidega,» selgitas Hultgren, kes ei märganud korraldajate eksitust võistluspaigas, vaid alles TV4 stuudios. Seepeale saadeti IAAFile ka protest.

Hultgreni arvates pidanuks võistlejatele andma pühapäeval uue võistlusvõimaluse, finaal tulnuks aga nihutada esmaspäevaks. Nii ei läinud ja finaalis osales vaid Bengtsson, kes sai seal kümnenda koha.

«Ma saan aru, et võistluse nihutamine olnuks keeruline. Inimesed on ostnud piletid vastavalt ajakavale ning paljudel sportlastel ja treeneritel oli esmaspäevaks planeeritud äralend. Meile öeldi, et protestil on alust küll, aga midagi enam teha ei saa. Aga nii pole ju normaalne,» pahandas Hultgren.

MM-kulla võitis tulemusega 4.91 kreeklanna Ekaterini Stefanidi. Hultgren usub aga, et Meijer võinuks võidelda kahe kahvatuma medali nimel, sest hõbeda saanud Sandi Morris ületas 4.75 ning pronksi jagasid tulemusega 4.65 Robeilys Peinado ja Yarisley Silva. «Kui nägin, et medaliks piisas 4.65-st, olin kindel, et Michaela hüpanuks vähemalt 4.80 ja võtnuks medali.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles