POSTIMEES LONDONIS Neutraalne venelane näitas diplomaatia kõrgklassi (1)

Merili Luuk, London
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sergei Šubenkov (paremal)
Sergei Šubenkov (paremal) Foto: Matthias Schrader/AP

Kui kaks õhtut tagasi muudeti Londoni MMi pressikonverentsisaal sprindi maailmameistriks tulnud Justin Gatlini piinamiskambriks, siis tõkkesprindis MMil hõbemedali teeninud venelast Sergei Šubenkovi niivõrd lihtsalt endast välja viia ei saa. Tõsi, Šubenkov on ise puhas poiss, kuid kaasmaalaste tembud on pannud ta harjumatusse seisu.

Kuigi Venemaa kergejõustikukoondist kui sellist MMil dopinguprobleemide tõttu kohal pole, osalevad MMil 19 atleeti, kes tõestanud ühel või teisel viisil rahvusvahelisele kergejõustikuliidule (IAAF) oma puhtust. Küll aga ei soovi IAAF MMi ajal näha mis tahes kujul märke, mis võiksid kergejõustikuringkondades paariariigi staatuses olevale Venemaale viidata.

Nii võistles Šubenkov Nike’i treeningriietuses ning vaatas auringil kahetsusega pealt, kuidas võitnud Omar McLeod ning kolmanda koha saanud ungarlane Balazs Baji rõõmsalt lippu lehvitasid. Venemaa trikoloor teretulnud pole ning Šubenkov võis kodumaale vaid mõelda.

Vaatamata kõigele säilitas Šubenkov aga pesuehtsa diplomaatilisuse, mis pole ka ka ime – 26-aastane venelane õpib juurat.

Pressikonverentsile saabus venelane särava naeratusega. Kulm tõmbus koheselt kipra, kui pärast paari viisakat küsimust jooksu võitja Omar McLeodi kiiruse kohta, tuli esimene pauk: «Kuidas suhtud sellesse, et IAAF pikendab venelaste võistluskeeldu ning kas arvad, et doping on jätkuvalt Venemaa kergejõustiku peamine probleem?»

«Doping on terve maailma probleem, mitte ainult Venemaa. Aga kahjuks ei saa ma sellele küsimusele vastata. Olen keskendunud oma treeningutele ning ma pole uudiseid jälginud,» vastas Šubenkov.

Järgmine küsimus pani meest pead käte vahele võtma: «Oskad ehk rääkida midagi oma riiete kohta?». Šubenkov muigas: «See on Nike’i täiesti tavaline võistlusriietus,» rääkis ta silmagi pilgutamata. «Kas keelu tõttu olümpialt eemale jäämine mõjutas sinu ettevalmistust?» - «Eelmiseks hooajaks küll, selleks mitte.»

Venelane adus, et iga sõnavõtt tekitaks veelgi suurema jama. Ka kodumaa meediale antud intervjuudes jäi Šubenkov endale kindlaks ning hoidis vaoshoitud joont. «Peaaegu kõik õnnitlesid mind tippsporti naasmisel. Sama juhtus siin. Uskusin viimase minutini, et tuleb MM-tiitel, aga Omari ees müts maha.»

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles