7 nõuannet vedeliku tarbimise kohta

Sisuturundus
, reklaamartiklite toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rait Ratasepp kasutab taastumiseks Saku Originaal alkoholivaba nisuõlut, kuna see maitseb hästi ning sisaldab kasulikke mineraalaineid. https://alativarske.ee/
Rait Ratasepp kasutab taastumiseks Saku Originaal alkoholivaba nisuõlut, kuna see maitseb hästi ning sisaldab kasulikke mineraalaineid. https://alativarske.ee/ Foto: shutterstock.com

Vedeliku tarbimisel on väga oluline roll nii treenimisel, võistlustel kui ka organismi taastumisel. Küsisime selle kohta nõu ultratriatleet Rait Ratasepalt, kes ülipikkadel võistlustel pöörab palju tähelepanu sellele, mida ja millal juua. 

Kõige parem oleks tema sõnul vedelikupuudust üldse vältida, sest võimsusest kaob palju ära ja sellest välja tulemine võtab aega. Loe altpoolt Rait Ratasepa nõuandeid ja tähelepanekuid vedeliku tarbimise osas.

1.  Võta jook kaasa ka siis, kui lähed tunniks ajaks jooksma.

Rait: “Mina võtan üle 50 minuti kestvatele jooksudele vedelikku kaasa. Pole mõtet juba jooksu ajal tekitada vedelikupuudust.”

2. Pane tähele, kuidas sinu keha vedelipuudusest märku annab.

Rait: “Minu puhul on üheks märgiks pistmistunne kõhus. Siis saad aru, et midagi on puudu. Huvitav on see, et korraliku vedelikupuuduse puhul püüab keha vabaneda kõigest liigsest soolestikus. Mõned imestavad, et miks suurem häda segab treenimist. See tuleb sellest, et vett ei võeta kaasa. Keha vaatab, et vedelikku peale ei tule ja hakkab ise olukorda parandama.”

3. Mõtle vedelikutarbimine varem läbi ja pane valmis kõik, mida jood enne võistlust, selle ajal ja pärast lõpetamist.

Rait: “Kes juba võistlemisega tegeleb, peaks vaatama ühest võistlusest kaugemale. Tihti mõeldakse, et teen selle asja ära, küll ma jõuan taastuda, järgmine võistlus on kuu aja pärast. Aga kui õigesti toimida, võib tundidega organismi korda saada.”

4. Proovi võistlusel kasutatavad joogid ja toidud varem ära.

Rait: “Kui lähed võistlusele, mis isegi hea vormi juures nõuab sinult palju, siis ma ei kasutaks ühtegi toitu või jooki, mida ma ei ole varem trennis proovinud. Selles osas pole üllatusi vaja.”

5. Vali taastumisjook, mis sulle maitseb.

Rait: “Taastumisjookide puhul tuleb küll vaadata nende koostist, kuid väga oluline on ka selle maitse. Peale raskemat pingutust on väga raske juua midagi sellist, mis on vastumeelt.”

6. Kui jood kuuma ilmaga ainult vett, võta lisaks soolakapsleid.

Rait: “Ühel kõige kuumemal võistlusel, kus õhutemperatuur oli 38 kraadi, võtsin ma 24 tunni jooksul lisaks muule toidule ja veele 38 soolakapslit. Normaalne kogus on 4 kapslit päevas. See näitab, kui palju kuum viib mineraalained kehast välja.”

7. Kasuta võistlusele eelneval päeval jooke ja vedelat toitu. Energia laadimine täisterapastaga tee üle-eelmise päeva õhtul.

Rait: “Kui laupäeval on maraton, siis on vale teha reede õhtul pasta-party. Järgmisel päeval starti minnes on pasta veel sooltes ja kui sa natukene kiiremini liigutad, tuleb teha vetsupeatus. Osad ultrajooksjad teevad suurema toitumislaadimise üle-eelmisel päeval ära ja stardieelsel päeval toituvad vedelatest segudest, et sooltesse ei tekiks liigset koormust.”

Copy
Tagasi üles