Eestlased lähevad seiklusspordi MMile taas kõrget kohta püüdma

Priit Pullerits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti seiklussportlased (vasakul) Timmo Tammemäe, Silver Eensaar, Mariann Sulg ja Rain Eensaar Metsikule Läänele pasliku varustusega USAs Wyomingis.
Eesti seiklussportlased (vasakul) Timmo Tammemäe, Silver Eensaar, Mariann Sulg ja Rain Eensaar Metsikule Läänele pasliku varustusega USAs Wyomingis. Foto: MTÜ Estonian Adventure Racing Team

Tänasest kuni järgmise nädala neljapäevani USAs Wyomingi osariigis peetavatel seiklusspordi MM-võistlustel stardib 19 riigi 58 võistkonna seas 750 kilomeetri pikkusele rajale ka Eesti võistkond Estonian ACE Adventure Team koosseisus Mariann Sulg, Silver Eensaar, Rain Eensaar ja Timmo Tammemäe.

Tunamullusel MMil Brasiilias Pantanali märgalal saavutas Eesti 5. kohal. Eelmisel aastal Austraalia idarannikul liikusid eestlased võistluse teisel ööpäeval isegi liidrikohal, kuid lõpuks said varustuse kaotamisest tingitud ajatrahvi tõttu 9. koha. Maailma edetabelis püsivad eestlased 6. kohal, mis annab lootust ka seekord kõrges mängus kaasa lüüa.

Võistluskeskus ja finišipaik asub Wyomingi osariigi idaosas Casperi linnas. Wyoming on pindalalt Eestist ligi viis korda suurem, kuid seal elab vaid 585 000 inimest, mis annab talle asustustiheduselt USA osariikide seas tagant teise koha. Vähene inimasustus on tingitud karmist kliimast ja maastikust, kus valitsevaks on põllumajanduseks ebasobivad mägismaad ja kuivad savannid.

Silver Eensaar (vasakult), Timmo Tammemäe, Mariann Sulg ja Rain Eensaar enne MMi Wyomingis kohalike oludega tutvumas ja aklimatiseerumas.
Silver Eensaar (vasakult), Timmo Tammemäe, Mariann Sulg ja Rain Eensaar enne MMi Wyomingis kohalike oludega tutvumas ja aklimatiseerumas. Foto: MTÜ Estonian Adventure Racing Team

Wyomingi uhkuseks on just inimtegevusest puutumata võimas loodus. Osariigis asub geisrite poolest maailmakuulus Yellowstone’i rahvuspark ja veel mitmeid teisi kaitsealasid, millest mitmed jäävad ka seiklusspordi MMi trassile. Ilmastikku iseloomustab suur, 40-kraadine temperatuuride vahemik mägede ja savannide vahel. Suured temperatuuride kõikumised toovad pärastlõunateks võimsad äikesetormid ja ettearvamatu tugeva tuule.

Võistkonnad peavad kaasas kandma karu-pipragaasi ja olema ettevaatlikud laialt levinud lõgismadude suhtes.

MMi 750 kilomeetri pikkune võistlusrada on jagatud 12 etapiks, mis tuleb läbida tähistamata rajal kaardi järgi läbi kontrollpunktide orienteerudes erinevas liikumisviisis - jalgsi, jalgrattaga ning pack-raftides. Pack-rafting ehk otsetõlkes seljakoti-parvetamine on uus ja üle maailma metsikus looduses liikujate seas kiirelt populaarsust kogunud liikumisviis: matkale võetakse kaasa kerge täispuhutav paat, et ületada teele jäävaid veekogusid või neid mööda kulgeda. Parimad kahe inimese paadid kaaluvad koos aerudega vähem kui viis kilo, on moodsast purunemiskindlast materjalist ja hoiavad hästi kurssi.

Ameerika Metsik Lääs - siin hakkabki toimuma seiklusspordi MM.
Ameerika Metsik Lääs - siin hakkabki toimuma seiklusspordi MM. Foto: MTÜ Estonian Adventure Racing Team

Võistlusrajal ei rakendata liikumisele mingeid piiranguid - rajal on lubatud liikuda ööpäev läbi, tuleb vaid läbida vaid kontrollpunktid ja vahetusalad. Kes seda kõige kiiremini suudab, ongi võitja, mistõttu unele kulutab enamik võistkondi vaid pool kuni kaks tundi ööpäevas ja nii 4-6 ööpäeva järjest.

Wyomingi laantes ja steppides elab väga palju metsloomi ning looduses liikuja peab arvestama elusloodusest lähtuvate ohtudega. Võistkonnad peavad kaasas kandma karu-pipragaasi ja olema ettevaatlikud laialt levinud lõgismadude suhtes.

Eesti võistkonna ettevalmistused seiklusspordi MMiks kulgesid väikeste viperustega. Reisil Ameerikasse läks üks oluline varustuse kott kaduma ja võistkonnal tuli kohalikust kaubandusvõrgust asendust otsida. Tänaseks stardiks on kõik vajalik siiski olemas ning tehtud on ka ettevalmistavad treeningud Kaljumägedes. Stardieelne päev möödus ametlikke kohustusi täites: korraldajad kontrollisid kõigi võistkondade varustust, esmaabi- ja köieronimisoskust. Õhtusel võistluse avamisel peetud kõnedest jäi kõlama, et Ameerika Lääs on endiselt metsik - nii pikk inimjõul ekspeditsioon kõnnumaal on väga eriline ja äärmuslik katsumus.

Eestlased tutvumas õhtuhämaruses Wyomingi metsiku loodusega.
Eestlased tutvumas õhtuhämaruses Wyomingi metsiku loodusega. Foto: MTÜ Estonian Adventure Racing Team

Võistluse start on täna, neljapäeval Eesti aja järgi kell 22 (kohalik aeg kell 13) Grand Tetoni rahvuspargist Teton Village’i suusakeskusest, misjärel võtavad võistlejad suuna itta finišipaiga Casperi suunas. Esimestel päevadel läbivad võistlejad jalgsi ja pack-raftiga etappe, mis viivad Tetoni rahvusmetsa mägistele ahelikele (tipud üle 4000 meetri). Teisel ööpäeval jõutakse Wind Riveri ahelikule ning alates kolmandast ööpäevast järgnevad pikad rattaetapid ajaloolistel radadel Oregon Trail ja California Trail, mis olid põhilised 19. sajandi asunike ja kullapalaviku-aegsete õnneotsijate liikumisteed idast Ameerika läänekaldale. Tõusmeetreid peaks MMI radadel kogunema kokku umbes 11 000. Võitjate finišeerimist prognoositakse pühapäeval ehk kolm ja pool ööpäeva pärast starti.

Info edastas võistluspaigast Silver Eensaar.

Kasulik info

Võistluse koduleht: www.cowboytoughwy.com

Võistluse live'is jälgimine GPS saatjate ja videokokkuvõtetega: http://live.arworldseries.com/arwc17/

Estonian ACE Adventure Teami Facebooki külg: www.facebook.com/acesalomonteam

Täiendav info pildid ja raportid: www.sleepmonsters.com

Mis on seiklussport?

Seiklussport (adventure racing) on võistkondlik ülipikk kestvusspordiala. Võistlejatel tuleb metsikus looduses kaardi järgi navigeerides läbida ette määratud kontrollpunktid ja jõuda võimalikult kiiresti finišisse. Klassikaline võistlusekspeditsioon on 500 kuni 800 kilomeetri pikkune ja kestab mitmeid ööpäevi. Võistlus koosneb etappidest, mida läbitakse inimjõul erinevates liikumisviisides: jalgsi, rattaga või veesõidukiga. Liigutakse peatumata päeval ja öösel, kandes kaasas vajalikku varustust ja otsustades ise, kas ja kui palju raskel teekonnal puhata. Võistkonnas on neli liiget, kellest üks peab olema naine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles