Endine kaugushüppaja sattus NFLi klubiga liitudes dopinguskandaali

Merili Luuk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marquise Goodwin
Marquise Goodwin Foto: Matthew Childs/REUTERS

Ameerika jalgpallimeeskonna San Francisco 49ersi uus püüdja Marquise Goodwin on sattunud dopinguskandaali keskmesse. USA antidopinguagentuur (USADA) ei taha nimelt uskuda, et endine kaugushüppaja Goodwin tegi kergejõustikuga lõpparve ning andis talle aastase võistluskeelu. 

2012. aastal Londoni olümpiamängudel kaugushüppes 10. koha teeninud Goodwin jättis seejärel kergejõustikuga hüvasti ning mängis 2013-2016 NFLis Buffalo Billsi meeskonnas püüdjana. Kergejõustikuarmastus tuli aga tagasi: ameeriklane võitis 2015. aastal Panameerika mängudel 8.37-ga hõbemedali ning võitis juunis 2016 8.42-ga Birminghami Teemantliiga etapi, kuid Rio olümpiamängudelt jäi ta nõrga tulemuse tõttu kõrvale.

Seejärel otsustas Goodwin siiski keskenduda taas Ameerika jalgpallile ning sõlmis kaheks aastaks lepingu San Francisco 49ersi-ga. 

Siin läheb aga lugu keeruliseks, sest kuigi Goodwin polnud kergejõustikus enam tegev, hoidis sportlane end USADA väitel dopingutestidest kõrvale. Nimelt loobus ameeriklane oma asukohateabe jagamisest.

Et Goodwin oli kolmel võistlusvälisel testil dopinguametnike jaoks kättesaamatu, sai ameeriklane 1. aprillil aastase võistluskeelu. Goodwin ise ütleb, et pole aga juba aasta aega kergejõustikuga tegelenud ning USADA polnud sellest lihtsalt teadlik.

«Ma pole kunagi oma elus dopingukontrollis vahele jäänud. Ma pole kunagi olnud testimise vastu. Rohkem kui aasta tagasi otsustasin ma kergejõustikuga lõpparve teha ning keskenduda 100 protsenti oma NFLi karjäärile. Seepärast lõpetasin kõik kergejõustikuvõistlustega seotud treeningud, seejuures ei esita ma enam oma asukohateavet,» rääkis ta ning lisas, et ei tohiks 2017. aasta testitavate nimekirjas ollagi.

USADA väidab, et Goodwin oli ometigi kontrollidest teadlik. «Tal oli palju võimalusi oma olukorrast teatada, aga ta ei soovinud midagi teha ning tema tulemusi polnud võimalik kontrollida.»

Siiski ei saa USADA Goodwinil jalgpalli mängimist keelata, sest NFLi dopingukontrollsüsteem pole USADA pädevuses. Küll aga tegi San Francisco 49ers avalduse, kus tunnistati, et kuigi Goodwini mängud pole ohus, arutatakse asja juristidega. 

Mis on asukohateave? Tõhusamaks dopingutestide planeerimiseks on vajalik teada sportlaste asukohta. Võistlusvälise testimise jaoks välja valitud sportlased kohustuvad andma informatsiooni oma asukoha ja asukoha muudatuste kohta. Asukoha edastamiseks on internetipõhine privaatne süsteem ADAMS, mis sisaldab sportlase kogu antidopinguteavet, sh ka dopingutestide tulemusi, raviotstarbelisi erandeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles