Zirk teenis juunioride MMil Eesti kõigi aegade parima tulemuse

Silver Tabo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kregor Zirk.
Kregor Zirk. Foto: Lukasz Laskowski / PressF/SIPA/Lukasz Laskowski / PressF/SIPA/Scanpix

USAs Indianapolises toimuval ujumise juunioride MMil teenis oma põhialal ehk 100 meetri liblikujumises tänavu samal distantsil EMil pronksmedali võitnud Eesti koondise liider Kregor Zirk viienda koha ajaga 52,99. Seejuures on tegu Eesti ujumise kõigi aegade parima tulemusega, kuna varem polnud ükski eestlane juunioride MMil isegi finaali jõudnud.

Finaal:

Esimesel rajal ujunud Zirk sai kaheksa konkurendi hulgas viienda koha ajaga 52,99, asudes poolel distantsil veel kuuendal kohal. Maailmameistriks krooniti võimsa võistluste rekordi (51,08) ujunud ungarlane Kristof Milak. Veel jõudsid poodiumile kaks venelast: viimasena finaali jõudnud, kuid juuli alguses juunioride Euroopa meistriks tulnud Jegor Kuimov (51,16) ja kõigest 15-aastane Andrei Minakov (51,84). 18-aastast eestlast edestas ka jaapanlane Shinnosuke Ishikawa (52,84).

Ehkki poodiumile jõudnud vastased olid omaette klassist, ei jäänud Zirk oma esitusega rahule. «Koht on okei, kuna poodiumile poleks kindlasti saanud, kuid ujumine läks just soorituse poolest päris nässu,» tunnistas ta Postimehele pettunult. «Esimest korda elus liigutasin end stardis veidi ning samuti väljusin natuke varem, mistõttu pidin (poolel distantsil) pöördes tegema ühe lisatõmbe,» rääkis Zirk ning lisas, et vorm jäi realiseerimata.

Eelujumises kordas 18-aastane tartlane enda nimele kuuluvat Eesti rekordit (52,83), poolfinaalis sai kirja aja 52,98 ning finaalis sajandiku võrra veelgi aeglasema tulemuse. Ehkki ajad läksid iga ujumisega kehvemaks, siis tunne oli kahe päeva jooksul vastupidine. «Andsin enda arust iga ujumisega endast aina rohkem, kuid paraku aegades see ei kajastunud,» möönis Zirk, kel on juunioride MMil plaanis veel startida kolmel alal.

Meeste 100 meetri liblikujumise finaali tulemused.
Meeste 100 meetri liblikujumise finaali tulemused. Foto: omegatiming.com

Juba laupäeval Eesti aja järgi kella 16 ajal astub Zirk starti 50 meetri liblikujumise eelujumises – mullu teenis ta juunioride EMil sel distantsil siiani kehtiva isikliku rekordiga 24,02 pronksmedali. Lisaks kavatseb tartlane võtta osa ka pühapäeval toimuvast 100 meetri vabaltujumise eelujumisest ning juunioride MMi viimasel päeval aset leidvast meeste 4x100 meetri kombineeritud teateujumisest. Kõige enam ootab Zirk 100 meetri vabaltujumist, kuna püstitas sel distantsil võistluste esimesel päeval toimunud teateujumises isikliku rekordi 50,13.

Poolfinaal:

Esimeses poolfinaalis neljandal rajal ujunud Zirk näitas kaheksa konkurendi seas paremuselt kuuendat aega (52,98) ning jõudis kokkuvõttes seitsmenda tulemusega reede öösel vastu laupäeva Eesti aja järgi kell 1.28 algavasse finaali.

«Kui lõpetasin oma poolfinaali kuuendana, siis mõtlesin küll, et nüüd on läbi. Võrreldes eelujumisega (52,83) andsin endast justkui parema, kuid aeg (52,98) seda ei näidanud. Proovisin teha samasugust ujumist, kuid olin aeglasem,» tunnistas Zirk Postimehele.

Kui eelujumises oli eestlane seitsmendal rajal, siis poolfinaalis ujus ta neljandal ning finaaliks teenis esimese raja ehk ühe ääreradadest. Ehkki soosikud on teatavasti paigutatud neljandale ja viiendale rajale, siis tõdes Zirk, et raja üle ei anna viriseda, vaid peamine oli tagada endale koht finaalis.

Kuna teine poolfinaal oli esimesest aeglasem, tagasid sealt pääsu kaheksa parema sekka ehk finaali vaid kaks ujujat – eelujumises parimat aega näidanud venelane Jegor Kuimov (53,08) ning juuli alguses toimunud juunioride EMil samal distantsil Zirgi ees hõbemedali teeninud ungarlane Kristof Milak (52,61). Kahe poolfinaali arvestuses oli väledaim venelane Andrei Minakov, kes püstitas ajaga 52,23 ka võistluste rekordi.

Meeste 100 meetri liblikujumise poolfinaalide tulemused.
Meeste 100 meetri liblikujumise poolfinaalide tulemused. Foto: omegatiming.com

Eelujumine:

Eelujumises kordas 18-aastane tartlane enda nimele kuuluvat Eesti rekordit 52,83 ning pääses kõigi aegade arvestuses koguni teise ajaga neljapäeva öösel vastu reedet Eesti aja järgi kell 1.32 algavasse poolfinaali. Nii näitas Zirgist kiiremat minekut vaid venelane Jegor Kuimov, kes püstitas juuli alguses toimunud juunioride EMil Euroopa juunioride rekordi (51,35) ning sai selle tulemusega mõistagi kaela ka kuldmedali. Tänases eelujumises läbis venelane 100 meetri pikkuse liblikadistantsi ajaga 52,38.

Kregor Zirk (paremal) ja Jegor Kuimov juunioride MMil Indianapolises.
Kregor Zirk (paremal) ja Jegor Kuimov juunioride MMil Indianapolises. Foto: Kaja Haljaste

Mullu juulis Eesti rekordi (52,83) välja ujunud ning täna identset resultaati näidanud Zirk tegi seejuures ajalugu, kuna nüüd kuuluvad 100 meetri liblikujumises tema nimele kümme Eesti kõigi aegade paremat tulemust. Ühtlasi on 18-aastane sportlane ainus Maarjamaa meesujuja, kel on ühel distantsil midagi sellist ette näidata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles