Kergejõustiku MMi kohta selgus šokeeriv dopingufakt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Daegu MMi maskott Sarbi
Daegu MMi maskott Sarbi Foto: ADRIAN DENNIS/AFP

Vähemalt 30 protsenti 2011. aastal Daegus kergejõustiku MMil võistelnud sportlastest tunnistas, et on karjääri jooksul keelatud aineid tarvitanud, selgus Maailma Antidopingu Agentuuri (WADA) poolt tellitud uuringust.

Tübingeni ülikool Saksamaal ja Harvardi meditsiinikool USAs tegid uurimuse juba 2011. aastal, kuid raporti tulemused tulid päevavalgele alles nüüd, sest väidetavalt tekkis viivis WADA ja Rahvusvaheline Kergejõustikuliidu (IAAF) arutelust, kuidas tulemusi avaldada. Esialgu tahtis WADA uuringu avaldada 2012. aasta kevadel, ent seda ei tehtud, väites, et see vajab veel täpsustamist.

Nüüd toodi tulemused päevavalgele ning selgus, et vähemalt 30 protsenti kuus aastat tagasi võistelnud sportlastest kasutasid dopingut. Reaalsuses võib see arv olla aga veelgi suurem, sest 5000 sportlasest küsitleti 2000 atleeti. Daegu MMil võeti vahele aga vaid 0,5 protsenti võistelnud sportlastest.

Saksamaa kergejõustikuliidu president Clemens Prokop sõnas AFP-le, et ootas raporti avalikustamist kaua. «Dopinguvastases võitluses saab olla vaid üks eesmärk: täielik läbipaistvus,» sõnas ta.

Daegu MM-i medalite arvestuses kuulus esikoht USA-le, kes võitis ühtekokku 25 medalit, millest 12 olid kuldsed. Üliedukas oli MM ka Venemaale ja Keeniale, kullariike oli kokku 16 ja medaliriike 41. Eesti võitis ühe medali, kui Gerd Kanter sai kettaheites hõbeda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles