Hispaania kõrgliiga püüab Manchester Cityle kontrolle kraesse saata

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Manchester City peatreener Pep Guardiola.
Manchester City peatreener Pep Guardiola. Foto: Martin Rickett/AP/Scanpix

Hispaania jalgpalli kõrgliiga juhtkond edastas Euroopa Jalgpalli Liidule (UEFA) ametliku palve uurida, kas Inglismaa tippklubi Manchester City tegutsemine vastab Financial Fair Play (FFP) ehk rahalise ausa mängu reeglitele.

UEFA uurib juba Paris Saint-Germaini rahaasju, et piirata klubide kasutatavat «finantsdopingut». La Liga president Javier Tebas on öelnud, et City ja PSG «moonutavad riikliku dotatsiooni abil Euroopa tippsarju», vahendab BBC.

City naudib omaniku šeik Khaldoon Al Mubaraki kaudu Araabia Ühendemiraatide rahavarusid, kuna šeik on kuningaperele väga lähedal seisev isik. PSG omanik on alates 2011. aastast aga Qatar Sports Investment, mille taha peitub samuti ülirikas Katari riik. Suvel kulutasid mõlemad meeskonnad sadu miljoneid, et osta enda ridadesse uusi mängijaid.

Augustis ostis PSG 222 miljoni euro eest Barcelonalt brasiillase Neymari ning laenas kuu lõpus koduselt konkurendilt Monacolt tulevikutähe Kylian Mbappe. Eeldatavasti muudetakse prantslase üleminek järgmisel aastal laenust ostuks ning PSG tasub tema eest 180 miljonit eurot.

Manchester City kulutas suvega 235 miljonit eurot, püstitades sellega kõigi aegade rekordi – mitte kunagi varem pole üks klubi ühe üleminekuakna jooksul nii suurt summat välja käinud. Tottenhamilt osteti 45 miljoni naela eest Kyle Walker, lisaks toodi enda ridadesse Portugali poolkaitsja Bernardo Silva (43 miljonit naela), brasiillasest väravavaht Ederson Moraes (35 miljonit naela) ja prantslasest kaitsja Benjamin Mendy (52 miljonit naela).

BBC andmetel pole UEFA-l vähemalt esialgu siiski plaanis hispaanlaste kaebusele reageerida. City võib pääseda tänu sellele, et erinevalt PSGst on lisaks kuludele ka nende tulud väga suured, kuna Inglismaa tippklubid teenivad tänu uuele telelepingule ülisuuri summasid. Nii ulatus City mullune sissetulek peaagu 400 miljoni naelani ning viimase paari aasta jooksul on klubi olnud kasumis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles