Lõuna-Ameerika parim meeskond on katastroofi äärel, Argentina seis ikka täbar

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alexis Sanchez ei pruugi koos koondisekaaslastega MMile jõuda.
Alexis Sanchez ei pruugi koos koondisekaaslastega MMile jõuda. Foto: Stringer/Reuters/Scanpix

Jalgpalli MM-valiksarja Lõuna-Ameerika tsoonis jääb pärast öiseid mänge turniiri lõpuni veel vaid kaks vooru. Väga keerulisse seisu on sattunud kahel viimasel aastal Copa America võitjaks tulnud ja tänavu suvel maailmajagude karikaturniiri finaali jõudnud Tšiili.

Viimati jäädi võõrsil 0:1 alla kodumänge kõrgmäestikutingimustes pidavale Boliiviale. Mängu ainsa värava lõi 59. minutil penaltist Juan Carlos Arce. Valiksarjast pääseb otse MMile neli meeskonda ja viies peab kohtuma Okeaania parima Uus-Meremaaga, kuid Tšiili on kaks vooru enne lõppu kuuendal kohal.

Kahes viimases voorus võõrustatakse esmalt Ecuadori ja sõidetakse seejärel külla MM-pileti juba taganud Brasiiliale. Ka Ecuadoril on selg vastu seina, sest läinud ööl jäädi kodus 1:2 alla Peruule ja ollakse tabelis päästvast viiendast kohast nelja punkti kaugusel.

Lionel Messil ja sõpradel mõtteainet jagub. FOTO: Marcos Brindicci / Reuters / Scanpix
Lionel Messil ja sõpradel mõtteainet jagub. FOTO: Marcos Brindicci / Reuters / Scanpix Foto: MARCOS BRINDICCI/REUTERS

Uruguay ühe jalaga Venemaal

Suure sammu finaalturniiri suunas tegi Uruguay, alistades võõrsil 2:1 Paraguay. Mänguks läks viimase veerandtunni jooksul, sest esmalt avas 76. minutil skoori Federico Valverde ja vaid neli minutit hiljem sai omavärava kirja Paraguay kaitsja Gustavo Gomez. Angel Romero 88. minuti tabamus väljakuperemehi enam ei päästnud.

Murepilved on ka Argentina koondise kohal, sest kodus ei suudetud enamat 1:1 viigist tabeli punase laterna Venezuelaga. Seejuures läksid külalised Jhon Murillo väravast isegi 51. minutil juhtima, kuid kolm minutit hiljem seadis Rolf Feltscheri omavärava jalule viigiseisu. Argentina jätkab viiendal kohal.

Küll aga on edasipääsus kinni viimati 1982. aastal MMil mänginud Peruu. 2:1 võit Ecuadori üle tõstis nad valiksarjas neljandale kohale, ülitähtsad kolm punkti teeniti tänu Edison Floresi ja Paolo Hurtado tabamustele mängu viimase paarikümne minuti jooksul. Tabelis kolmandal kohal olev Kolumbia sai kodus Brasiilia vastu hinnalise 1:1 viigi, Williani ilutabamusele avapoolaja üleminutitel vastas teise poolaja alguses Radamel Falcao.

Heitlus MM-piletitele on aga jätkuvalt äärmiselt tihe, sest meeskonnad kohtadel teisest kaheksandani mahuvad seitsme punkti sisse. Kahes viimases voorus ootab ees hulk omavahelisi kohtumisi, mis võivad tabeliseisu täielikult pea peale pöörata. Selge on vaid see, et Brasiilial on MM-pilet juba käes, Boliivial ja Venezuelal aga finaalturniirile asja pole. Otsustavad kohtumised peetakse 5. ja 10. oktoobril.

Tabeliseis:

  1. Brasiilia 37 punkti*
  2. Uruguay 27 p
  3. Kolumbia 26 p
  4. Peruu 24 p
  5. Argentina 24 p
  6. Tšiili 23 p
  7. Paraguay 21 p
  8. Ecuador 20 p
  9. Boliivia 13 p
  10. Venezuela 8 p

* pääs MMile tagatud

Edasipääsu nimel võitlejate kahe viimase vooru kohtumised:

  • Uruguay: Venezuela võõrsil, Boliivia kodus
  • Kolumbia: Paraguay kodus, Peruu võõrsil
  • Peruu: Argentina võõrsil, Kolumbia kodus
  • Argentina: Peruu kodus, Ecuador võõrsil
  • Tšiili: Ecuador kodus, Brasiilia võõrsil
  • Paraguay: Kolumbia võõrsil, 
  • Ecuador: Tšiili võõrsil, Argentina kodus
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles