Eesti ja Leedu selgitavad mudaliigasse kukkuja

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti jäähokikoondise liikmed.
Eesti jäähokikoondise liikmed. Foto: Toomas Huik

Eesti jäähokikoondis peab täna MMi esimeses divisjonis ellujäämismängu. Ülesanne on selge – madalamale tasemele langemisest pääsemiseks tuleb alistada Leedu.



«Ärevus hakkab juba hinge pugema,» tunnistas Eesti Jäähokiliidu peasekretär Riho Soonik eile pärastlõunal. «Puhkepäev on meestele küll kasulik, kuid samas annab võimaluse igasuguste mõtete tekkimiseks.»

Enne turniiri otsustavaid mänge antud puhkepäeval tegi Eesti meeskond kerge treeningu ja osales tavapärasel koondiste paraadfotode tegemisel. Harjutuskorrast jäi kõrvale neljapäeval Ukraina väravavõrku kaks litrit visanud Andrei Makrov, kes sai samas mängus tugeva löögi vastu reit. Vana seljahäda vaevab aga ühte kaitse tugitala Lauri Lahesalu. Täna kell 12.30 algavas kohtumises on mõlemad mehed siiski jääl.

Esimeses neljas kohtumises pole Eesti ja Leedu võidurõõmu tundnud. Mõlemad meeskonnad on saanud Kasahstanilt, Poolalt, Suurbritannialt ja Ukrainalt selgelt lüüa. Kaotusnumbridki on omavahel võrreldavad. Seega selgitavad väljalangeja võrdsed meeskonnad.

Sooniku hinnangul on aga alles mullu teise divisjoni võitnud ja aste kõrgemale kerkinud Eestil tagataskus oma trumpäss – peatreener Dmitri Medvedev, kes on aastaid töötanud Leedu koondise juhendajana, ja seega tunneb seda meeskonda peensusteni.

«See, et mängime Leeduga, oligi üks põhjusi, miks just Medvedevi peatreeneriks tõime,» rääkis Soonik. «Seni on ta meeskonna mänguga rahul. Kõik annavad endast maksimumi ja koondise sisekliima on väga hea. Vastastele jääme alla peamiselt eksimuste arvelt.»

Enamikus tulevad Eesti koon­dise lihtsad vead aga väsimusest, kolmandike lõpuminutitel liiguvad mängijate jalad raskelt, nagu oleks nende küljes sangpommid. «Seitsme päeva jooksul viis mängu – see on päris ränk katsumus,» viitas Soonik.

Jäähokiliidu peasekretäri Riho Sooniku hinnangul on turniiri senine käik näidanud, et tasemelt jäädakse esimese divisjoni parematest meeskondadest kaugele. «Neli esimest meeskonda on väga tugevad ja meile käib see tase üle jõu,» nentis ta. «Sattusime väga tugevasse gruppi, teises pooles oleks Hollandi ja Korea vastu lihtsam mängida. Siin on aga mitmes koondises KHLi karastusega mehed.»

Tänavuse aastani mängitakse MMi esimeses divisjonis korraga kahes kuueliikmelises grupis. Mõlemad võitjad tagavad endale pääsu kõrgemasse seltskonda, medaleidki jagatakse topeltkomplektidena.

Järgmisest aastast aga süsteem muutub. Kõrgemasse divisjoni jääb endiselt 16 meeskonda, esimese divisjoni meeskonnad jagatakse aga kahte tugevusgruppi.

Kõrgema divisjoni kaks väljalangejat ja esimese divisjoni mõlema grupi teised ja kolmandad meeskonnad moodustavad tugevama grupi, mida hakatakse nimetama esimese divisjoni A-grupiks.

Neljandad-viiendad ja teise divisjoni kaks paremat aga esimese divisjoni B-grupi. Sarmasugune jaotus tehakse ka teises divisjonis.

Seega sõltub Eesti tänasest mängust, kas nad osalevad aasta pärast esimese divisjoni
B-grupis või teise divisjoni A-grupis. Spetsialistide sõnul võeti süsteemi muudatus ette just seetõttu, et grupid muutuksid tasemelt võrdsemaks. Seni on isegi esimese divisjoni esimeste ja viimaste meeskondade vahe väga suur.   

Viimasel nädalal on ajakirjanduses püstitatud küsimus, miks pole Eesti koondise juurde kutsutud äsja Soome meistriks kroonitud Siim Liivikut. Sooniku sõnul pole aga sellel teemal mõtet rääkida, kuna nooruses Soome U20 koondises mänginud Liivik ei saaks Eesti koondist esindada.

«Kuna Liivik on Soome eest mänginud, peaks ta nüüd loobuma Soome kodakondsusest ja seejärel ootama neli aastat. Alles siis tekiks tal võimalus meie koondist aidata,» märkis Soonik.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles