Lootustandev Eesti tennisist hakkab esindama Armeenia koondist

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Daniil Proskura otsustas Armeenia kasuks ilmselt selleks, et mänguaega saada.
Daniil Proskura otsustas Armeenia kasuks ilmselt selleks, et mänguaega saada. Foto: Liis Treimann

Sportlane peaks esindama oma kodumaa koondist. Ometi tõmbab Eesti tennisist Daniil Proskura 9. mail Davise karikasarjas selga Armeenia dressi.



Kuigi Proskura on laiemale avalikkusele tundmatu, on Eesti mõistes tegemist heal tasemel tennisistiga. Spetsialistide sõnul jagaks mees Jürgen Zoppi ja Jaak Põldma järel 3.–5. kohta.

Pealegi on Proskura alles 19-aastane ning saab Alabama ülikooli tudengina USAs tugevaid mänge, mis peaksid arengule jõudsalt kaasa aitama. Nii otsustati Proskura eelmise aasta lõpus meestekoondisesse kutsuda.

Nüüd, mõni kuu hiljem, kirjutas Armeenia meedia, et 9. mail algavaks Euro-Aafrika III tsooni turniiriks on Armeenia koondisesse üles antud Hatšatur Hatšatrjan, Ašot Gevorgjan, Torgom Asatrjan ja andekas eestlane Proskura. Milles asi? Eesti Tennise Liidu juhatuse liikmed olid uudist kuuldes üllatunud.

Armeenia pakub raha?

«Selline asi oli õhus küll, aga et nüüd asi kindel on, tuleb üllatusena,» oli alaliidu juhatuse liige Toomas Kuum esialgu nõutu. Võimaliku stsenaariumiga kursis, kuid siiski ootamatust uudisest üllatunud olid ka teine juhatuse liige Priit Põld­oja ja pressiesindaja Donatas Narmont.

Tenniseringkondades liikusid kõlakad, et tenniseliiduga pidevas suhtluses olnud Proskura ema nõudis pojale selliseid tingimusi ja tasu, mis alaliidule üle jõu käisid, ning seega ähvardati Armeeniat esindama hakata.

«Isegi kui selliseid nõudmised esitatuks, oleme tenniseliidus pannud igale mängijale paika samad kriteeriumid, mille järgi me neid käsitleme. Võib-olla teeks erandi, kui tegemist oleks maailma tippmängijaga,» märkis samuti Proskura emaga suhelnud Kuum. «Pigem mängis ehk rolli see, et äkki Armeenia pakkus talle nende esindamise eest tasu.»

Postimees võttis ühendust ka Armeenia Tennise Föderatsiooni pressiesindaja Arevik Udumjaniga, et pärida aru Proskura võimaliku tasustamise üle. Väidetavalt kohaliku Eurovisiooni eelvooruga hõivatud olnud neiu lubas kahe tunni pärast tagasi helistada, kuid kõnet ei tulnud.

Kuuma arvates on tegelik põhjus aga ehk spordimehelikum. Nimelt olnuks Proskural Eesti koondisesse tulles üsna keeruline platsile saada. Üksikmängudes esindavad koondist tavapäraselt Zopp ja Põldma, paarismängus kasutatakse Mait Künnapi teeneid. Proskura jääks seega ilmselt vahetusmeheks.

«Arvan, et põhipõhjus on ikkagi see, et ta tahab saada mänge võimalikult kõrgel tasemel. Armeeniat esindades on tal ilmselt suurem šanss väljakule saada,» arutles Kuum.

Andekas, kuid tipust kaugel

Kuuma väidet toetavad ka arvud. Näiteks Eesti esireket Zopp asub maailma edetabelis 188. kohal, armeenlaste parim mees  Hatšatrjan aga alles 1236. real. Kõnekas on ka ühe Armeenia spordiajakirjaniku naljaga pooleks öeldu, et enne eilset ta ei teadnudki, et riigis selline asutus nagu tenniseföderatsioon üldse eksisteerib.

Üldiselt pole aga Postimehele tabamatuks jäänud Proskurast ilmajäämine vähemalt esialgu katastroof. Spetsialistide hinnangul on tegu küll perspektiivika noormehega, kuid tasemevahe maailmaklassiga on päris suur. Seda näitas kas või detsembris peetud Eesti tennise Mastersi aastalõputurniir, mille finaalis Proskura Zoppile 0:6, 1:6 kaotas.

«Ta sai küll turniiril häid võite, kuid vahe Zoppiga on ikka üüratu,» kinnitas Kuum.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles