Kui kaua on ristatisideme vigastusest taastumine läinud Sildaru konkurentidel?

Merili Luuk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaya Turski rääkis aasta alguses, et on 2014. aasta taliolümpial saadud põlvevigastusest siiani paranemas
Kaya Turski rääkis aasta alguses, et on 2014. aasta taliolümpial saadud põlvevigastusest siiani paranemas Foto: LUCAS JACKSON/REUTERS

Kelly Sildaru vasaku põlve peal läbi viidud uuringud tuvastasid, et meie olümpialootus tegi Uus-Meremaal laagris toimunud kukkumises viga põlve ristatisidemetele. Sarnase vigastusega on maadelnud ka Sildaru paljud konkurendid. 

Sildaru konkurent, 17-aastane Mathilde Gremaud oli märtsi lõpus Tšehhis reklaampilte tegemas, kui kukkus ning vigastas põlve ristatisidemeid. Kuigi algse prognoosi järgi pidi ta treeningutelt eemal olema kolm nädalat, sai ta korralikult treenima hakata alles augustis ning nõnda pole Lillehammeri X-mängude Big Airi kuldmedalist veel võistelnud.

Tänavu Aspenis X-mängudel pargisõidus Kelly Sildaru alistanud ja kuldmedali võitnud Lisa Zimmermann vigastas põlve ristatisidemeid veebruaris Mammothi MK-etapil ning kuigi tema paranemine läks jällegi loodetust kiiremini, pole sakslanna samuti veel võistelnud.

Traumade poolest üks õnnetumaid on olnud 2013. aastal Aspeni X-mängudel pargisõidus kuldmedali võitnud norralanna Tiril Sjastad Christiansen.

Vigastuste tõttu on Christiansen pidanud vahele jätma 2014. aasta Sotši olümpia ning 2014. 2015. ja 2017. aasta Aspeni X-mängud. Eelmine hooaeg jäi norralannal ristatisideme vigastuse tõttu peaaegu täiesti vahele ning ta käis aastavahetusel ka operatsioonil. Christiansen naasis võistluskarussellile Uus-Meremaa MK-etapil ning sai seal pargisõidus kuuenda koha. 

 

Backflip session at @fp_camp #fpcamp17

A post shared by Tiril Sjåstad Christiansen (@tiril) on

Paar päeva tagasi rääkis ta NRK-le, et lõpuks on ta terve. «Kavatsen pargisõidus võistelda nii palju kui võimalik,» sõnas Christiansen ning kinnitas, et jätab lõbu nimel peetavad Big Airi võistlused olümpia nimel vahele. «Pean põlvele mõtlema ning tegutsema võimalikult väikese riskiga,» ütles ta. 

Kõige rohkem operatsioone on selja taga aga vast kanadalannal Kaya Turskil. Turski oli esimene free-style suusataja, kes tegi naiste konkurentsis switch 1080 triki ning ühtlasi on neiu võitnud viis korda X-mängud. Oma karjääri jooksul on ta käinud vähemalt 12 operatsioonil ning viimasest, Sotši olümpiamängudel saadud traumast on ta paranenud juba kolm aastat.

Pool aastat enne olümpiamänge nihestas Turski oma põlvesidemeid ning pidanuks minema pikaajalisele taastusravile. Olümpiat silmas pidades tegi ta lühema ravikuuri, naasis tagasi võistlustulle ning võitis enne Sotši võistlust X-mängud. Vahetult enne olümpiamänge nikastas Turski aga uuesti oma põlve ning ei pööranud sellele tähelepanu enne kui oli liiga hilja - ta kukkus väga rängalt. 

«Olin harjunud võitma, olin kogu aeg tipus ja järsku – pauh! Õppisin uuesti käima ning pidin mõistma, kuidas endaga hakkama saada. Tagasitulek oli mulle ilmselgelt väga raske. Ma ei usaldanud enam ennast, kuidas oleksin pidanud siis suuskadel veel hakkama saama? Lõpuks leidsin elu väljaspool suusatamist ning läksin ülikooli,» rääkis ta intervjuus.

Turski pole hooaega veel alustanud ning turgutas keha ja vaimu Bali saarel. 

 

Hey World :) I had to take a little hiatus and insert my soul into the magic of Bali. But I'm back • I've been striving to create balance amongst a fast-paced society, job, routine, life... everything? Things can feel hectic sometimes. • As a young athlete and eager soul, I wanted to train, train, train. Practice, dial it in, compete hard. More time? More time to drill. • It was only later that I discovered the importance of balance... letting myself rest. Breathe. Rejuvenate. Love! Time to take care of the body, the soul, and loved ones. Creating space for the things that will only make me live fuller, with more purpose. • So I strive for balance. Open your eyes, nature is your teacher -- night & day, hot & cold, inward & outwardness, rest & play. There is space (and necessity) for the extremes, and everything in between. • And, while I am working on it, I don't always find the true center ... there is space for that too ⬆️ pictured, a half-second hand-stand to topple over back slam.... working on that balance;)

A post shared by Kaya Turski (@kaya) on

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles