Prantsusmaa jalgpallikoondise legend: loodan, et hümniprotest jõuab Euroopasse

Siim Kaasik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lilian Thuram
Lilian Thuram Foto: FRANCOIS MORI/AP

Prantsusmaa jalgpallikoondise eest 142 mängus väljakule astunud 45-aastane Lilian Thuram on veendumusel, et USA-s toimuvad hümniportestid võiksid jõuda ka Euroopasse.

Eelmisel aastal Ameerika jalgpalluri Colin Kaepernicki eestvedamisel alanud hümniprotest kujutab endast ette USA hümni ajal põlvitamist. Sellega juhivad USA profisportlased tähelepanu riigis valitsevale sotsiaalsele ebavõrdsusele ja politsei vägivaldsele käitumisele eelkõige mustanahaliste kodanike vastu.

Viimastel nädalatel on protestid võtnud USAs enneolematud mõõtmed, sest õli valas tulle USA riigipea Donald Trump, kelle sõnul on hümniajal põlvitajad riigile häbiplekiks. Lisaks esitas ta NFLi klubiomanikele üleskutse kõik sportlased, kes hümni ei austa, lahti lasta.

Endise Prantsusmaa koondislase Thurami hinnangul võiks selline protestiaktsioon jõuda ka jalgpalli. «Mulle meeldiks, kui ka jalgpallurid seda teeksid. Seda oleks huvitav näha ja seda ei peaks tegema vaid mustanahalised mängijad. Loodan, et see vastuliikumine jõuab USA-st väljaspoole ja rohkem inimesi, hoolimata nahavärvist, astuvad USA sportlaste jälgedes, et luua parem ühiskond,» lausus Thuram.

«Protestidel oleks palju suurem jõud, kui seda teeksid kõik. Paljud mõtlevad, et probleem ei puuduta neid, aga päeval, mil sellega liituvad paljud erinevad inimesed, hakatakse nende murede üle rohkem mõtlema,» jätkas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles