Legendaarne protestija NFLi pallurite meelsusest: näen oma töö vilju

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tommie Smith (keskel) ja John Carlos (paremal) protesteerisid 1968. aasta olümpiamängudel.
Tommie Smith (keskel) ja John Carlos (paremal) protesteerisid 1968. aasta olümpiamängudel. Foto: /AP

1968. aasta olümpiamängudel medalitseremoonial mustas kindas rusika ja langetatud peaga rassilise diskrimineerimise vastu võidelnud John Carlos tõdes, et NFLi protestiaktsioone nähes tabas teda déjà vu tunne.

Ameerika jalgpalli profiliigas jätkub meeskondade protestilaine USA president Donald Trumpi ja rassilise diskrimineerimise vastu. Kui üldiselt on meeskonnad hümni ajal põlvitanud, tegid Cleveland Brownsi, Denver Broncose ja Tennessee Titansi pallurid žesti, mis sarnanes 1968. aasta olümpiamängudel nähtuga. 

Cleveland Brownsi mängijad
Cleveland Brownsi mängijad Foto: Ken Blaze/USA Today Sports

Carlos õigustab seda käitumist. «Ma oleksin nagu aednik, kes külvas seemned mulda ja kastis neid. Siin me 50 aastat hiljem oleme: näeme oma töö vilju. Paljud lapsed mõistavad nüüd - olles palju targemad kui 50 aastat tagasi - et eneseohverdus on parema maailma loomise nimel väärt.»

Carlos kinnitas, et kui vaja, teeks ta taolise žesti uuesti. «See oli seda väärt. Ohverdaksin ennast veel, sest see poleks enam minu hetk,» sõnas ta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles