Eesti paarissõitjate treener: neil on kõvasti potentsiaali

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alles mullu suvel koostööd alustanud Natalja Zabijako ja Sergei Kulbatš tegid MMil korraliku rekordiparanduse.
Alles mullu suvel koostööd alustanud Natalja Zabijako ja Sergei Kulbatš tegid MMil korraliku rekordiparanduse. Foto: Reuters/ScanPix

«Nad andsid mõlemal päeval endast parima, enamaks polekski nad praegu võimelised,» kiitis bulgaarlasest treener Stanimir Todorov iluuisutamise MMil 20 punktiga isiklikku rekordit parandanud Eesti paarissõitjaid Natalja Zabijakot ja Sergei Kulbatšit.



Mullu suvel koostööd alustanud ja alles kolmanda võistluse teinud 16-aastane Zabijako ja tema ukrainlasest paariline, 18-aastane Kulbatš teenisid vabakava eest eile 82,21 punkti, nende senine parim oli EMil saadud 71,46 punkti. Kahe kava kokkuvõttes kogusid nad 126,56 punkti, varasem rekord oli 20 punkti võrra nõrgem – 106,47.

Teatavasti olid Zabijako ja Kulbatš 22 paari seas viimased, kes mahtusid 16 parema sekka ehk pääsesid vabakava esitama, kokkuvõttes jäigi neile 16. koht. Tegemist on Eesti iluuisutajate parima tulemuse kordamisega – 2005. aasta MMil said 16. koha ka Diana Rennik – Aleksei Saks, ent toona osales 19 paari.

«Oleme väga rahul, võistlus oli väga hea, kõik tuli enam-vähem nii välja, nagu lootsime – olid väikesed vead, aga ei midagi hullu,» rõõmustas Zabijako. «Sõit läheb iga võistlusega üha paremaks, seetõttu polnud rekordiparandus üllatus, umbes sellist tulemust ootasimegi.»

Paari esitus valmistas heameelt ka nende bulgaarlastest treeneritandemile, Stanimir Todorovile ja Pavel Dimitrovile. «Oleme nende üle väga uhked,» kinnitas endine paarissõitja Todorov. «Nad andsid mõlemal päeval endast parima, enamaks polekski nad praegu võimelised, kuid neil on tohutult arenguruumi. Nad näitasid, et neil on kõvasti potentsiaali.»

Todorovi sõnul oli paari peamine eesmärk pääseda lõppvõistlusele ehk vabakava esitama. «Kõige tähtsam, et nad said sellega hakkama,» muheles ta. «Meil olid omad lootused, aga kunagi ei tea, kuidas võistluspinge all läheb. Teadsime, mida nad suudavad, ja õnneks nad seda ka näitasid.»

Zabijako ja Kulbatš on juba aastaid USAs elanud bulgaarlaste juures Washingtoni osariigis Ashburnis harjutanud alles mullu juulist, ja nagu mainitud, tegid nad tänavusel hooajal kaasa vaid kolmel võistlusel, neist kaks olid tiitlivõistlused – EM ja MM. «Tõenäoliselt olid nad kogu võistluse peale kõige väiksemate kogemustega paar,» mõtiskles Todorov. «Aga nad on mõlemad alles noored, neil on veel pikk tee minna. Loodetavasti püsivad nad tervena ja jätkavad samamoodi arenemist.»

Todorov kinnitas, et nad pole Dimitroviga pidanud kordagi kahetsema, et noored oma hoole alla võtsid. «Nad tõestavad seda iga võistlusega, nende tulemused lähevad üha paremaks,» kiitis Torino olümpial koos Rumiana Spassovaga 19. koha saanud Todorov.

Moskvas võitsid maailmarekordi, 217,85 punktiga kuldmedali Saksamaad esindavad Aljona Savtšenko ja Robin Szolkowy, parandades nii vabakava kui üldsumma seniseid maailma tippmarke. Paarile oli see kolmas MM-kuld.

Hõbeda teenisid 210,73 punktiga alles mullu kevadel koostööd alustanud Tatjana Volosožar ja Maksim Trankov, lühikava järel liidrikohal olnud tiitlikaitsjad Qing Pang ja Jian Tong kogusid 204,12 punkti ja pidid leppima pronksiga.

Chan purustas maailmarekordi

Kanadat esindav Patrick Chan püstitas Moskvas iluuisutamise MMil meeste üksiksõidus võimsa maailmarekordi ja võitis mäekõrguse ülekaaluga kuldmedali.

20-aastase Chani vabakava hindasid kohtunikud koguni 187,96 punktiga, kahe kava kokkuvõttes parandas ta maailmarekordit enam kui 16 punktiga – eelmine tippmark oli 264,41, Chan aga kogus 280,98 punkti.

«Lootsin, et äkki saan 300 punkti,» naljatles kahel eelmisel aastal hõbemedali saanud Chan.  Kui võistlusjärgses intervjuus küsiti, kuidas ta oma võitu tähistada kavatseb, vastas Chan laia naeratuse saatel: «Viinaga!»

Hõbemedali võitis jaapanlane Takahiko Kozuka, pronksi sai 17-aastane venelane Artur Gatšinski. (PM)

TABLOO

Iluuisutamise MM

Meeste üksiksõit: 1. Patrick Chan (Kanada) 280,98, 2. Takahiko Kozuka (Jaapan) 258,41, 3. Artur Gatšinski (Venemaa) 241,86.

Paarissõit: 1. Aljona Savtšenko – Robin Szolkowy (Saksamaa) 217,85, 2. Tatjana Volosožar – Maksim Trankov (Venemaa) 210,73, 3. Qing Pang – Jian Tong (Hiina) 204,12, … 16. Natalja Zabijako – Sergei Kulbatš 126,56.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles