Norra lõi jalgpallis võrdõiguslikkuse pretsedendi

Merili Luuk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra meeste jalgpallikoondis
Norra meeste jalgpallikoondis Foto: FREDRIK VARFJELL/imago/Bildbyran

Norra lõi jalgpallis unikaalse võrdõiguslikkuse pretsedendi, kui järgmisest aastast teenivad nii Norra naiste kui meeste jalgpallikoondise mängijad võrdset tasu, vahendab NRK.

Norra jalgpallikoondise mängijad on otsusega päri. «Nii peakski tegema. See aitaks neid palju. Tahame, et Norra jalgpall areneks, naiskond on sama tähtis kui meie,» teatas Norra meeskonna kapten Stefan Johansen Norra rahvusringhäälingule. 

Naiskonna kaitsja Ingrid Moe Wold sõnas Aftenpostenile, et uudis rõõmustab teda.«See uudis tuleb Norra naiste jalgpalli jaoks tähtsal hetkel. Paremad tingimused loovad meile paremad treeningvõimalused ning aitab meil igapäevaselt jalgpallile keskenduda.»

Seniste lepingute järgi eraldati Norra jalgpalliliidu poolt meeskonna liikmetele 6,55 miljonit Norra krooni (692 000 eurot) kui naised teenisid 3,1 miljonit Norra krooni (330 000 eurot). Nüüd annavad meespallurid osa oma tasust naistele ning mõlema soo jalgpallurite tasu koondises on võrdne.

Tuleb rõhutada, et kui meesjalgpallurite jaoks ei ole koondises makstav tasu reeglina kuigi oluline sissetulekuallikas, siis naiste puhul küll, sest nende palgad klubides on oluliselt madalamad, sest naiste jalgpalli kommertsväärtus ei küündi meeste oma lähedale.

Norra meeskond 2018. aasta MMile ei pääsenud, jäädes C-kvalifikatsioonigrupis Saksamaa, Põhja-Iirimaa ja Tšehhi järel 13 punktiga neljandaks. Naiskond hoiab 2019. aasta MMi kolmandas kvalifikatsioonigrupis täisedu kuue punktiga esikohta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles