Elu on õiglane: Panama maksis USAle kätte ja sõidab esmakordselt MMile

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Panama jalgpallikoondis jõudis läbi aegade esimest korda MM-finaalturniirile.
Panama jalgpallikoondis jõudis läbi aegade esimest korda MM-finaalturniirile. Foto: Stringer/Reuters/Scanpix

Jalgpalli MM-valiksarja Põhja- ja Kesk-Ameerika ning Kariibi mere saarte ehk CONCACAFi tsoonis mängis USA maha eelmises voorus kätte võideldud MM-pileti ja peab tuleval suvel toimuvat suurturniiri telerist vaatama. MMile sõidab Panama, neljandana pääseb play-off’i Austraalialt mõõtu võtma Honduras.

USA tõusis eelviimase vooruga kolmandale kohale, mis taganuks otsepääsme MMile, kuid kaotas viimases voorus 1:2 grupi autsaiderile ehk Trinidadi ja Tobago koondisele. USA jäi võõrsil juba avapoolajaga 0:2 kaotusseisu, kui täpsed olid Shahdon Winchester ja Alvin Jones. Kohe teise poolaja alguses lõi Dortmundi Borussias mängiv Christian Pulisic küll ühe värava tagasi, ent enamat USA ei suutnudki ja pidi jääma ootama teiste kohtumiste tulemusi – nii Hondurasel kui ka Panamal oli võimalik neist viimase vooruga mööduda.

Edasipääsu juba kindlustanud Mehhikot võõrustanud Honduras jäi küll avapoolajal kaks korda kaotusseisu, ent teise poolaja alguses asuti Guillermo Ochoa omaväravaks märgitud tabamusest ja Rommel Quioto väravast 60. minutiks 3:2 juhtima. Seda seisu hoiti lõpuni ja jäädi ootama, mida suudab Panama.

Siinkohal tasub põigata hetkeks ajas tagasi 2014. aasta MMi valiksarja, kus Panama oli viimases voorus veel 90. minuti täitumisel kinni 1:0 võidus. See andnuks neile oma valikgrupis neljanda koha ja viinuks nad play-off’i, jättes Mehhiko MMilt eemale. Kuid Panama vastane USA lõi lisaminutitel kaks väravat ja röövis riigilt võimaluse esmakordselt MMil mängida.

Neli aastat hiljem andis saatus Panamale ainulaadse võimaluse USAle kätte maksta ning seda tehti magusaimal ja dramaatilisimal võimalikul moel. Panama jäi koduväljakul Costa Rica vastu 0:1 kaotusseisu, ent 53. minutil Gabriel Torres viigistas. Rahvuskangelaseks tõusis 88. minutil aga tema nimekaim Roman Torres, kes saatis palli teist korda Costa Rica väravasse.

Seekord Panama end enam lõpuminutitel üllatada ei lasknud ning kerkiski seeläbi viimase vooruga kolmandale kohale, mis viib nad esmakordselt MMile. Honduras kohtub Austraaliaga, USAle jäid aga tühjad pihud. Juhtunu on kahtlemata rõõmusõnum jalgpalliromantikutele, ent katastroof FIFA jaoks – väheneb ju USA puudumise tõttu hüppeliselt Põhja-Ameerika huvi MMi vastu ning ühtlasi on FIFA-l lähiaastatel märksa raskem suurriigis jalgpalli turundada.

Tulemused:

  • Honduras - Mehhiko 3:2 (34. Elis, 54. Ochoa ov, 60. Quioto - 17. Peralta, 39. Vela)
  • Panama - Costa Rica 2:1 (53. G. Torres, 88. R. Torres - 36. Venegas)
  • Trinidad ja Tobago - USA 2:1 (17. Winchester, 37. Jones - 47. Pulisic)

Lõplik tabeliseis:

  1. Mehhiko 21 punkti
  2. Costa Rica 16 p
  3. Panama 13 p
  4. Honduras 13 p*
  5. USA 12 p
  6. Trinidad ja Tobago 6 p

* Panama edestas Hondurast tänu paremale üldisele väravate vahele (9:10 vs 13:19)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles