MK-etappide uus preemiasüsteem ajas norralased marru (1)

Merili Luuk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Petter Northug krimpsutab nina.
Petter Northug krimpsutab nina. Foto: Johansen, Carina/NTB scanpix

Eelmise nädala lõpus Zürichis koos istunud Rahvusvahelise Suusaliidu (FIS) murdmaasuusatamise alakomitee kinnitas uueks hooajaks preemiasüsteemi. Võrreldes eelmise hooajaga teenivad MK-etappide võitjad vähem raha ning see ajas omakorda marru Norra tippsuusatajad, vahendab NRK.

Kuigi selle hooaja tippsündmuseks on Pyeongchangi olümpiamängud, peetakse hooaja jooksul 29 MK-etapi osavõistlust. Iga võistlusala auhinnafondis on 40 000 Šveitsi franki, mis jagatakse ära senise esikümne asemel hoopis TOP20 sekka jõudnud suusataja vahel.

See aga tekitabki norralastele probleemi – kui varem sai MK-etapi võitja 15 000 Šveitsi franki, siis nüüd teenib võitja 10 000 franki.

Preemiaraha MK-etappidel: 

  • 1.koht: 10 000 Šveitsi franki eelmise aasta 15 000 frangi asemel
  • 2. koht: 7500 Šveitsi franki eelmise aasta 10 000 frangi asemel
  • 3. koht:  5000 Sveitsi franki jääb kehtima

Preemiaraha Tour de Ski üldvõitjale: 

  • 1. koht: 55 000 Šveitsi franki eelmise aasta 90 000 frangi asemel 
  • 2. koht: 40 000 Šveitsi franki eelmise aasta 50 000 frangi asemel 
  • 3. koht: 27500 Šveitsi franki eelmise aasta 30 000 frangi asemel

Åge Skinstad, Norra esindaja suusaliidu juures, väitis, et muudatus tehti suusatajate endi palvel – nimelt vastas ligi 80 protsenti suusaliidu poolt küsitletutest, et auhinnaraha võiks võrdsustuda ning rohkem suusatajaid võiksid lisaks MK-punktidele raha teenida.

Norra suusatähed on otsuses aga pettunud. «Naeruväärne, et võetakse raha nendelt, kes näitavad parimaid tulemusi, ning antakse neile, kes lihtsalt hästi suusatavad,» sõnas Emil Iversen NRK-le.

Petter Northug tegi endale omaselt sarkastilise nalja, tulles lagedale ideega, kus sportlased võiksid hoopis ise maksta. «Suusaliit võiks tekitada maksusüsteemi, kus esimene koht maksab kõige vähem ning viimane koht kõige rohkem. Nii saab neid aeglase liikumise eest karistada.»

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles