Alberti Ironman ebaõnnestus: see oli minu viimane Hawaii, rohkem ei jaksa siia tulla

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Albert
Marko Albert Foto: RAIGO PAJULA/PM/SCANPIX BALTICS

Triatloniaasta suurim võistlus ehk Hawaii Ironman lõppes tänavu kahe kõrget kohta jahtinud eestlase jaoks suure pettumusega. Marko Albert sai ajaga 8:41.28 lõpuks 25. koha, Kirill Kotšegarov oli sunnitud katkestama.

«Minu jaoks pettumus,» oli Albert pärast võistlust Postimehega rääkides väga konkreetne. «See on ju minu Hawaii-karjääri tagantpoolt teine tulemus. Nii ongi ja sellisena ma teda ka hindan,» ohkas Albert, kes sai ujumises ajaks 48.30, rattarajal 4:36.15 ja maratonijooksus 3:12.43.

Oma parima ala ehk ujumise lõpetas ta tavapäraselt kõrgel kohal ehk neljandana, kuid loovutas ratta- ja jooksurajal kohti ning pidi lõpuks leppima 25. kohaga. Alberti karjääri parim tulemus on 2011. aastal Hawaii MMil saadud 13. koht, mullu lõpetas ta sealsamas 14. kohaga.

«Muidugi tahtsin ja lootsin rohkemat. Aga ei saanud endast kõike kätte. Keha oli koostööaldis, mootor töökorras. Aga selleks, et endast Ironmanil sada protsenti kätte saada, on vaja midagi veel – teravust, mille toob esile võistlus,» arutles Albert. «Trennis jääbki see paratamatult saavutamata, sest seal pole niisugust adrenaliini, võistlusnärvi, kohustust hästi esineda.»

Kogenud mees oskab arvata ka ebaõnnestumise põhjust – senine hea hooaeg sundis kokkuvõttes Hawaiil endale lõivu maksma. «Minu puhul on nii, et Hawaiile kvalifiteerumiseks pean aastas tegema kolm täispikka triatlonit, millest Hawaii on siis kolmas. See tähendab, et tuleb end kolm korda aastas täielikult end mobiliseerida. Seekord ei õnnestunud,» nentis Albert ja tõdes paradoksi: «On aastaid, kus on kõik ilusti õnnestunud, aga seda pigem halva hooaja pealt, kus pole endast pidanud nii palju välja pigistama.»

Kuhu edasi? Alberti sõnul on sellest hetkel tugeva pettumuse taustalt veel väga vale hetk rääkida. Üks on aga kindel.

«See oli minu viimane Hawaii. Ei jaksa enam siia tulla. Tunnen, et kehas pole enam sellist vurtsu,» lausus 38-aastane Albert.

Kotšegarovit tabasid nii tervisemure kui ka ebaõnn

Temast seitse aastat noorem Kotšegarov mõistis kiruda vaid ebaõnne, mis ei lubanud korralikku ettevalmistust heaks tulemuseks realiseerida. «No pehmelt öeldes läks kehvasti, jah!» tõdes Kotšegarov Postimehele pärast võistlust, mis lõppes talle rattadistantsi alguses. «Juba ujumine oli üpris jõuetu, aga rattasõidu ajal lõi uuesti välja vana probleem – alaselg ja tuharalihas hakkasid valutama. Tõmbas tuimaks, pingutada ei saanud,» sõnas Kotšegarov, kes tuli veest välja üldarvestuses 211. kohal (aeg 56.32).

Seejärel purunes Kotšegarovi rattal umbes 45 kilomeetril rehv. «Panin uue alla, aga kahjuks tuli kaasas olnud Co2-ballooni sisu ventiili vahelt uuesti välja. Pool tundi ootasin tehnoabi, nad pumpasid rehvi täis, aga selleks hetkeks murdusin juba ka vaimselt,» kirjeldas Kotšegarov. «Kuna polnud plaanis siia päris matkama ka tulla, sõitsingi linna tagasi.»

Suursoosiku võistlus läks samuti aia taha

Nii Kotšegarov kui ka Albert pakkusid enne võistlust, et esikoha võtab taas kahel viimasel aastal Hawaiil võidutsenud sakslane Jan Frodeno. Kuid Hawaii ei halastanud ka Pekingi olümpiavõitjale. Frodeno pidi juba jooksudistantsi kolmandal kilomeetril vigastuse tõttu ajutiselt üle minema kõnnile, kuid otsustas võistluse siiski lõpetada. Maratonidistantsi läbimise ajaks märgiti talle lõpuks 4:01.58 ja koguajaks 9:15:44, mis andis sakslasele üldarvestuses 70. koha.

Favoriidi ebaõnne kasutas ära tema kaasmaalane Patrick Lange, kes võitis elu esimese MM-kulla. 31-aastane Lange lõpetas võistluse ajaga 8:01.40 ning edestas teise koha saanud kanadalast Lionel Sandersit ligi kahe ja poole minutiga. Sanders võimutses rattarajal ja juhtis ka suurema osa maratonidistantsist, ent kuus kilomeetrit enne lõppu püüdis Lange ta kinni ja läks oma teed.

Kolmas oli britt David McNamee, kes kaotas Langele viis ja pool minutit. Ühtlasi püstitas mullu Hawaiil pronksi saanud Lange uue rajarekordi, ületades seni kolmekordse võitja Craig Alexanderi nimel olnud tipptulemuse.

Naistest krooniti kolmandat korda maailmameistriks šveitslanna Daniela Ryf. Ajaga 8:50.47 lõpetanud Ryf edestas ligi üheksa minutiga britti Lucy Charlesi ja pea 11 minutiga austraallannat Sarah Crowleyt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles