Kas Taimsoo ja Raja tõugatakse troonilt?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaspar Taimsoo (vasakult esimene) ja Allar Raja said Pärnu jõel Igor Kuzminilt ja Andrei Jämsält valusa kaotuse.
Kaspar Taimsoo (vasakult esimene) ja Allar Raja said Pärnu jõel Igor Kuzminilt ja Andrei Jämsält valusa kaotuse. Foto: Fred Killing / null.ee

Kui keegi saanuks kihlveokontoris Andrei Jämsä ja Igor Kuzmini koondise katsevõistluse võidule panustada, oleks ta nüüd ilmselt tunduvalt rikkam kui enne. Vähe leidus neid, kes uskusid senise esipaadi Kaspar Taimsoo ja Allar Raja kaotust Pärnu jõel.
 



Aga Kuzmin ja Jämsä ise uskusid. Ja rohkemat polnudki vaja. Paarisaerulisel kahepaadil võideti laupäeval senist esipaatkonda pisut vähem kui kahe sekundiga. Nii iseendale kui ka paljudele teistele üllatuseks. Seda enam, et võitjatele oli see alles hooaja esimene võistlus. Kas uus esipaat on sündinud?

Jämsä vaid muigas küsimust kuuldes ja vastas: «Salamisi loomulikult lootsime seda võitu. Muidu poleks seda teekonda ette võtnudki. Laupäeval saime lõpuks kinnitust, et me pole selles paadis päris asjata istunud. Oleme õigel teel, aga tähistamiseks küll põhjust pole.»

Ei Jämsä ega Kuzmin tahtnud võitu üle tähtsustada. Võit võiduks. See on alles esimene samm.

Et pääseda samas paadiklassis MMile, tuleb Taimsoost ja Rajast parem olla ka Eesti karikavõistlustel ning Müncheni MK-etapil. Siiski – vähemalt reeglite järgi võivad Jämsä ja Kuzmin juba karikavõistluste võiduga MM-pileti lunastada. Või siiski mitte?

Kaotus lisas motivatsiooni

Eesti Sõudeliidu peatreeneri Jaan Tultsi sõnul on paberil küll must valgel kirjas, et paarisaeruline kahepaat pannakse MMile välja kolme osavõistluse põhjal, kuid reeglid päris nii jäigad siiski pole. Augusti lõpus algavatele tiitlivõistlustele tahetakse välja panna parimad koosseisud.

Sellisel juhul võidakse reeglites ka muudatusi teha.

«Kui Jämsä ja Kuzmin võidavad ka Eesti karikavõistlused napi eduga ning Taimsoo ja Raja panevad MK-etapi kinni, siis on meil mõtlemiskoht. Õnneks on MMini veel aega ning saame vajadusel veel treeneritega maha istuda ja arutada,» tõdes Tults.

Samas teadvustasid mõlemad paatkonnad, et kõige olulisem on siiski Müncheni etapil hästi esineda. Nii koondise katsevõistlus kui ka karikavõistlused on selle ees pigem eelvõistlusteks.

«Olen veendunud, et saame Müncheni ajaks veel paremaks. Meil on veel küllalt asju, mille kallal vaeva näha,» vihjas Jämsä, kelle hinnangul on ka Taimsool ja Rajal veel varu. «Eks me kõik säti oma parima vormi Müncheni etapiks. Ei nemad ega ka meie ise polnud oma parimas seisus. Arenguruumi jagub.»

Sama tõdesid ka Taimsoo ja Raja. Treener Matti Killingu sõnul paanikaosakonda kaotuse järel ei loodud. Kogenud juhendaja hinnangul polnud mehed lihtsalt suurtest koormustest veel taastunud. Varu pidavat jaguma…

«Vastased olid tugevad ja on ka edaspidi tugevad. See näitab, et lihtsalt ei anta kellelegi midagi! Aga ma usun, et meil on varu. Mine tea – ehk tuli selline tagasilöök meile isegi kasuks,» nentis Raja, kelle sõnul kaotus neid verest välja ei ajanud. Pigem lisas just motivatsiooni.

Sama uskus ka Taimsoo: «Töö käib suuremate eesmärkide nimel kui koondise katsevõistlus. Loomulikult tahtnuksime võita ja oleme kaotuse pärast pettunud, kuid midagi traagilist selles pole. Oleme viimasel ajal treeninud kõvemini kui kunagi varem ja lihas polnud ära taastunud.»

Ent kas kahe võrdse kahepaadi korral poleks mõttekam luua tugev neljane? Tultsi sõnul vähemalt praegu sellele ei mõelda. Kuu aja pärast on pilt aga juba selgem. Siis on Münchenis ka hooaja esimene MK-etapp peetud. «Neljase paneme MMile nagunii välja. Iseküsimus on, kes sinna istuvad. Praeguse seisuga peaks paadis kindel mees olema Vladimir Latin. Järgmine oleks Joosep Laos ja siis kas Taimsoo, Raja või Kuzmin ja Jämsä,» arutles Tults.

Münchenisse medali järele

Killingu sõnul on kõik variandid võimalikud, kuid Taimsoo ja Raja eelistavad siiski paarisaerulist kahepaati. Praegu keskenduvad nii MM-pronksid kui ka Kuzmin-Jämsä just sellele paadiklassile. Tänavu loodavad mõlemad paatkonnad Münchenis poodiumile astuda. Vähesemaga ei taheta leppida. Taimsoo ja Raja mõtlevad juba Londoni olümpiale, kus samuti medalite eest tahetakse võidelda. Ja seda juba harjumuspärases paarisaerulises kahepaadis.

«Miks peaksime neljapaadile mõtlema? Vähemalt meie initsiatiivi selle loomiseks ei tule. Oleme koos juba üle kahe hooaja sõitnud ja saavutanud korralikke tulemusi. Samamoodi tahame ka Londonisse minna,» sõnas Taimsoo lõpetuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles