Võistlus, mis kestab kaheksa ja pool kuud ning teeb maailmale tiiru peale

Ott Järvela
, vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ümbermaailmaregatt Volvo Ocean Race stardib pühapäeval Hispaanias Alicantes. Esimese etapi finiš on Lissabonis, kust suundutakse edasi Kaplinna.
Ümbermaailmaregatt Volvo Ocean Race stardib pühapäeval Hispaanias Alicantes. Esimese etapi finiš on Lissabonis, kust suundutakse edasi Kaplinna. Foto: JOSE JORDAN/AFP/Scanpix

Kui võtta maailma kümme parimat purjetajat ja paluda neil panna tähtsuse järjekorda neli esikohta – olümpiamängud, Ameerika karikas, Volvo Ocean Race'i ümbermaailmaregatt ja matšvõistluse (jaht jahi vastu seilamine) MM –, ei leidu ilmselt kolme sarnast vastusetalongi. Üks arvab nii, teine naa ja kolmas omamoodi.

Aga kahtlust pole, et kõik need neli esikohta on purjetajate seas väga tähtsad ja hinnatud. Olümpiamängud ja Ameerika karikas toimuvad nelja-aastase intervalliga, matšvõistluse MM-kulla nimel saab seilata igal aastal. Need kolm on aga oluliselt lühemad alates 1973. aastast keskmiselt iga kolme aasta tagant peetavast ümbermaailmaregatist, mille 13. väljalaskele – kestuseks kaheksa ja pool kuud – antakse start homme Hispaanias Alicantes.

Kuni 2001. aastani Whitbreadi regati nime kandnud võistluse on läbi sõitnud ka üks eestlane: Alar Volmer oli 1989–1990 regatil Soome jahi Belmont Finland II roolimees. «Kui mina sõitsin, ei olnud võistlus veel maailma parimatele purjetajatele atraktiivne, aga nüüd on teisiti. Kohal on purjetamismaailma Räikkönenid, Vettelid ja Hamiltonid, näiteks Peter Burling ja Blair Tuke, kes tulid eelmisel aastal Rio de Janeiros klassis 49er olümpiavõitjaks,» räägib Volmer.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles