Kommentaar: FIFA müüb kassikulda ehk maailma parim jalgpallur ei selgu täna Londonis

Ott Järvela
, vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Madridi Reali superstaar Cristiano Ronaldo karjääri jooksul võidetud nelja Ballon d'Or auhinnaga.
Madridi Reali superstaar Cristiano Ronaldo karjääri jooksul võidetud nelja Ballon d'Or auhinnaga. Foto: GERARD JULIEN/AFP/Scanpix

Rahvusvahelise Jalgpalliliidu (FIFA) nõukogu otsustas kevadel tuua maailma parimale jalgpallurile antava FIFA auhinna tseremoonia jaanuarist oktoobrisse. Toonase käigu eesmärk oli ja on majesteetliku Kuldse Jalgpalli auti äsamine ning kassikulla vutiüldsusele pähemäärimine.

Nimelt on just jalgpalliajakirja France Football poolt 1956. aastast korraldatud küsitlus, mille võitjat pärjatakse Kuldse Jalgpalli auhinna ehk Ballon d'Or'iga jalgpallimaailma prestiižseim konkurss. Just Kuldsed Jalgpallid on trofeed, millega poseerides vallanduvad Cristiano Ronaldo ja Lionel Messi – kahepeale on nad võitnud eelmised üheksa auhinda – kõige sulnimad naeratused.

Vahemikuks 2010-2015 ühendasid FIFA ja France Football jõu ja nõu ning pärjasid maailma parimat jalgpallurit üheskoos auhinnaga, mis kandis nime FIFA Kuldne Jalgpall, aga oli füüsiliselt analoogne 1956 esimesele võitjale Stanley Matthewsile (Blackpool) välja antud trofeega. FIFA nimi oli küll juures, aga auhinda teati ikkagi Kuldse Jalgpallina.

Ilmselt tuleb sealt otsida põhjust, miks 2016. aasta kevadel FIFA presidendiks valitud Gianni Infantino juba mõni kuu hiljem France Football’ile lahutuspaberid läkitas. Jaanuari alguses toimunud punase vaibaga auhinnagala sai nimeks The Best (ing k Parimad) ja trofeeks polnud enam Kuldne Jalgpall, vaid vaasi otsa asetatud kristallkuul (kerge kunstiline liialdus).

Soovitud tulemust ei kaasnenud – France Football viis endiselt läbi ka enda küsitluse ning kuulutas võitjaks Ronaldo, kellele auhind eraviisiliselt ja suurema kisa-kärata üle anti. Mõni nädal hiljem võitis Ronaldo ka The Best auhinna, aga kumma auhinnaga koduklubi Madridi Reali kodustaadionil Santiago Bernabeul tehtud fotod maailma meedias laineid lõid? Kuldse Jalgpalliga, sest Ronaldo rivistas üles ka kolm eelmist trofeed ning maailma parim jalgpallur nelja Kuldse Jalgpalliga on kahtlemata meeldejäävam ja imposantsem vaatepilt kui maailma parim jalgpallur ühe kristallkuuliga.

Kuna imposantsusega FIFA Kuldsele Jalgpallile vastu ei saanud, otsustati kevadel uue võtte, ennetamise kasuks. Üritus koliti ajaliselt kaks ja pool kuud varasemaks ning Londonisse. Pole kahtlust, et täna õhtul korraldatakse Ühendkuningriigi pealinna südames paiknevas Palladiumi teatrimajas visuaalselt vägev šõu (võrreldes seniseid tseremooniaid võõrustanud Zürichi konverentsikeskusega pakub teatrimaja selleks tehniliselt palju paremaid võimalusi).

Auhinnad saavad parim mees (usutavasti Cristiano Ronaldo) ja parim naine (loodetavasti Lieke Martens), parim meeste ja parim naiste treener (loogiliselt võttes Zinedine Zidane ja Sarina Wiegman), möödunud aasta ilusaim värav pärjatakse Ferenc Puškase nimelise auhinnaga (aus oleks, et võidaks Olivier Giroud) ja trofee antakse ka parimale väravavahile (kolmikust Manuel Neuer, Keylor Navas, Gianluigi Buffon leiab argumente igaühe kasuks ja kahjuks). Aga 2017. aasta maailma parim jalgpallur täna õhtul ei selgu.

Sest FIFA peab kõvasti kauem ja paremini pingutama, et nende auhind omandaks Kuldse Jalgpalliga võrreldava maine. 61-aastast väärikat ajalugu ei ole võimalik niisama lihtsalt üle trumbata. Kuldne Jalgpall pälvis jalgpallimaailmas austuse läbi asjatundlikkuse, mitte välise sära.

FIFA panustab aga rohkem viimasele, sest kuidas muidu seletada, et parima naisjalgpalluri kolme finalisti seas on 18-aastane Venetsueela vutinaine Deyna Castellanos, kel puuduvad täiskasvanute klassis igasugused saavutused. Mitmed tippnaisjalgpallurid, näiteks USA koondise ründaja Megan Rapinoe on FIFA-t seeläbi avalikult kritiseerinud. Asja eest. Säärane käpardlikkus (või äkki hoopis teadlik püüdlus apelleerida mingitele huvigruppidele?) muudab farsiks terve ürituse. Vahet pole, kas Diego Maradona ja teised ässad tuuakse kohale või mitte.

Aga ka kirjeldatud fopaa puudumine ei tuhmistaks Kuldne Jalgpalli sära. Eelkõige põhjusel, et France Football on oluliselt usaldusväärsem organisatsioon kui FIFA. Väärikust ei saa osta, see tuleb läbi tegude välja teenida.

Mida peaks FIFA oma eesmärgi – Kuldne Jalgpall auti äsada – saavutamiseks tegema? Meenub anekdoot perfektsest inglise murust vaimustusse sattunud ameeriklasest, kes küsib aednikult, kuidas nii laitmatu muru kasvatamine käib? Vastus: muru tuleb korrapäraselt ja targalt kasta, niita ja rullida, kolmsada aastat järjest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles