Kuninganna Elizabeth teenib hobuste võiduajamistelt miljoneid

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuninganna Elizabeth on suur ratsahuviline.
Kuninganna Elizabeth on suur ratsahuviline. Foto: George Rogers/SIPA/Scanpix

Hobuste võiduajamised on Suurbritannias alati suursündmused. Tegu pole paigaga, kuhu päevinäinud teksajakkides mehed lähevad panuseid panema, vaid kõik külalised löövad end üles ning kihla vedamise kõrvalt limpsitakse šampanjat ja veedetakse meeldivalt aega teiste kõrgseltskonnahuntidega. Ja saareriigis pole keegi kõrgemal kui kuninganna Elizabeth II.

Mõistagi võtavad võiduajamistel osa ka kuninglikust tallist pärit hobused. Viimastel aastatel on kuninganna jaoks kõige edukamaks osutunud Elector nime kandev ratsu, kes on seniajani võitnud kõik osaletud jooksud. Tänavuse hooaja peale kokku on monarhil näiteks ette näidata 20 võidetud võistlust, mille eest ta on teeninud auhinnarahana 443 000 eurot.

Kuninganna jaoks oli kõige edukam ratsa-aasta 2016, kui kuninglik kukkur täienes 626 000 euro võrra. Kokku on riigipea alates aastast 1988, mil hakati vastavasisulist arvestust pidama, võitnud oma hobustega 451 võistlust (võiduprotsent 15,9) ning teeninud selle eest üle 7,5 miljoni euro. See teeb temast ajaloo edukuselt 11. hobuomaniku.

91-aastase monarhi tegelik teenistus on aga märgatavalt suurem, sest kõige aktiivsemalt tegeles ta hobustega möödunud sajandi keskpaigas, kui veel vastavasisulist arvestust ei peetud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles