Video: vormeliajaloo suurim statistiline anomaalia tähistab täna 20. sünnipäeva

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Michael Schumacher ja Jacques Villeneuve 1997. aasta Euroopa GP eelsel pressikonverentsil.
Michael Schumacher ja Jacques Villeneuve 1997. aasta Euroopa GP eelsel pressikonverentsil. Foto: Thomas Melzer/imago/Scanpix

1997. aasta Euroopa GP-d teatakse enamasti kui võistlust, kus MM-tiitlist kinni hoida ihanud Michael Schumacher rammis üritanud Jaques Villeneuve’i ja seetõttu tühistati sakslase terve hooaja tulemused. Aga päev enne 26. oktoobril toimunud võidukihutamist nägi ka F1-sarja ajaloo kõige tihedamat kvalifikatsiooni, kus neli meest lõpetasid tuhandikupealt sama ajaga.

Kvalifikatsioonisõidul oli pikkust tund aega ja igal sõitjal 12 ringi oma parima aja kirja saamiseks. Villeneuve (Williams) sõitis tippaja 1.21,072 välja, kui tunnist oli kulunud 14 minutit. Täpselt 14 minutit hiljem sai sama aja kirja tema MM-rivaal Schumacher (Benetton) ning üheksa minutit enne kella kukkumist suutis tuhandikupealt sama korrata Heinz-Harald Frentzen (Williams). Vormelireeglid räägivad, et sama aja puhul kuulub eelis sõitjale, kes tulemuse esimesena püstitas ja nõnda kuulus stardirivi esikoht Villeneuve’ile.

Vormeliajalugu oleks aga peaaegu selle anekdoodi võrra vaesem, sest ilmselt pidanuks esimene stardikoht kuuluma Damon Hillile (Arrows), kuid tema pidi Minardi piloodi Ukyo Katatama sõiduveast välja toodud kollaste lippude tõttu korraks hoo maha võtma. Lõpuks kaotas Hill esikolmikule 0,058 sekundit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles