Britid valmistuvad olümpiamängudelt evakueeruma

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea Pukguksong-2 rakett.
Põhja-Korea Pukguksong-2 rakett. Foto: KCNA/Reuters/Scanpix

Suurbritannia olümpiakomiteel on paigas plaanid, kuidas evakueerida oma sportlased tuleval talvel Lõuna-Koreas toimuvatelt Pyeongchangi taliolümpiamängudelt, kui pinged riigi ja selle liitlaste ning Põhja-Korea vahel eskaleeruvad, vahendab AP.

Hoolimata üha karmistuvatest rahvusvahelistest sanktsioonidest on Põhja-Korea jätkamas oma tuumaprogrammiga ning riigi ametlike infokanalite väitel on neil võimekus rünnata tuumalõhkepeaga varustatud mandritevahelise raketiga ka USAd. Kuidas elu Korea poolsaarel järgnevate kuude ja aastate jooksul kulgeb, pole võimalik ennustada, aga kuna taliolümpiamängud toimuvad kõigest 80 kilomeetri kaugusel riikidevahelisest piirist, ei võta britid oma parimate sportlaste turvalisusega mingeid riske.

«Lõunakorealased on nõnda elanud juba 60 aastat ja pinged on kord teravnenud, kord leevendund. Praegu tundub ilmselgelt olevat teravam hetk,» ütles saareriigi olümpiakomitee peasekretär Bill Sweeney. Ajakirjaniku küsimuse peale, kuidas reageeritaks Põhja-Korea potentsiaalsele tuumarünnakule, oli vastus selge: «Me töötame kõikvõimalike plaanide kallal. Ainus, mis saab olla vastus nõnda ekstreemsele olukorrale, on evakuatsioon. Kui on tarvis, läheme sinna väga selgelt välja joonistatud evakuatsiooniplaaniga. Ma ei usu, et seda vaja on. Meie jaoks on esmatähtis oma delegatsiooni tervis ja heaolu.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles