TTÜ avas Balti liiga võiduga, Kalev/TLÜ osutas Pasvalysele kõva vastupanu

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oliver Metsaru tõi TTÜ-le 20 punkti.
Oliver Metsaru tõi TTÜ-le 20 punkti. Foto: TTÜ KK

Oma Balti liiga debüüdi tegid täna TTÜ KK ja Kalev/TLÜ. Esimene oli kodus üle tugeva noorenduskuuri läbinud Valmiera/ORDO-st 90:69 (50:34), Kalev/TLÜ mängis aga mõneti üllatuslikult võõrsil kui võrdne võrdsega Leedu viienda klubi ehk Pasvalyse Pieno zvaigzdesiga, lõpuks langedes 71:77 (33:37).

Lähemegi esmalt Leetu. Kalev/TLÜ mängis täna kogu kohtumise stabiilselt, ilma ärakukkumisteta. Kaitses korralikult, rünnakul teravalt ja agressiivselt. Lõpuks suutis kogenum kodumeeskond siiski paremuse maksma panna. Seisult 71:71 (üle minuti lõpuni) sai punkte vaid Pasvalys. Kahjuks.

Esimene veerand 17:17, poolaeg Pasvalysele 37:33. Tüsi, Pieno meeskonnal oli puudu üks nende liidreid Steponas Babrauskas, kuid üks puuduv liige tugevas tiimis pole argument, miks Eesti keskmiku vastu hädas oldi. Kalev, nagu öeldud, mängis agressiivselt, suure tähtega – selle tõestuseks ka 13 vaheltlõiget.

Kolmas veerand Pasvalysele edu ei toonud. Janis Vahter, Kristo Saage, Renato Lindmets ja Djordje Dzeletovic tõid tabloole viigi 52:52. Veerand ka lõppes viigiseisul 61:61. Dzeletovic viis otsustava veerandi algul ka Kalevi ette 63:61. Leedulastel oli korvi saamisega probleeme, kuid sama saatus tabas ka kalevlasi. Punkt-punktis mindi lõpuni.

Pasvalys tabas mitut puhku vabavisetest 2st 1 ent Saage kolmene kahandas Kalwevi kaotusseisu 2.40 enne lõppu 69:70-le. Taas viskas Pasvalys vabaviskeid, minut ja paar sekundit enne lõppu aga viigistas vabavisetest omakorda Bamba Fall – 71:71.

Viimase minuti algul tegi aga Fall pallikaotuse, veidi hiljem Saage kolmene ei tabanud, kuid see-eest tabas Arturs Ausejsi oma 40 sekundit enne lõppu koos veaga (Reimo Tamm) – seis oli 75:71 Valmierale. Saage proovis veel, aga kaks punkti teenis lisaks sootuks Valmiera.

Tubli ja südi esitus Kalev/TLÜ-lt Leedumaal. Meeskonna vastu, kes kolme võiduga sealses LKL liigas püsib kõrgel viiendal kohal ning kes viimati võitis võõrsil eurosarjas mängivat Utena Juventust. Kas on see märk, et Raido Roosi masinavärk on viimaks tööle hakanud? Üheks selle tõestuseks on kahtlemata Dzeletovici hea partii. Seni oli tema panus KMLi mängudes kahvatuks jäänud.

Laud Pavalysele 37-31, korvisöödud Kalevile 18-16, palliakotusi meil 20, leedulastel 18, vaheltlõiked 13-9 Kalevile. 2 pt Pasvalyse kasuks 48 vs 40 %, 3 pt Pasvalyse kasuks 50 vs 38 %, vabavisked Kalevi kasuks 76 vs 70 %.

Pasvalys: J.Kazakauskas 14+7+3, A.Ausejs 13 pt, N.Balašov 11+10 lp, Lekunas 9 pt.

Kalev/TLÜ: Dzeletovic 21 pt (10/7), Saage 11+5+2, Vahter 10 pt, Fall 8+12+3, Tamm 7, Lindmets 7+5 lp.

* * *

TTÜ KK haaras kodus Valmiera/ORDO, tunamulluse Läti meistri vastu koheselt ohjad ning hoidis neid lõpuni. Tõsi, kolmanda veerandi lõpuks kahanes juba turvalisena tundunud edu 12 punktile (68:56). Kuid Peil, Käbin ja Viilup tõid rahu taas maa peale (82:57). TTÜ suutis edu ilusti hoida.

Valmieral oli puudu Edmunds Elksnis, nende üks kogenumaid, suuresti noortest koosneva esindusega läkski neil raskeks. Kuid TTÜ-d tuleb kiita. Pikemaid mõõnu ei tekkinud (kolmas veerand siiski 18:22), kontsentreeritus säilis, mäng püsis koos.

Esimesel poolajal tegid TTÜ mängu Toomas Raadik ja Oliver Metsalu (punktid), teisel poolajal said vallatleda kõvasti ka Viilup, Käbin, Peil ja Koort. Teravust ja punkte tuli laialt rindelt – see tegi rõõmu.

Tänase baasil tuleb krediiti anda seega nii TTÜ-le kui Kalev/TLÜ-le. Kui viimane suutis kõvasti vastu hakata tugevale Leedu keskgrupi meeskonnale, siis TTÜ puhul tuleb siiski oodata mänge tugevamate vastastega, et teha suuremaid üldistusi. Kui ka need pusletükid Euroopast peaks saabuma, oleks teoreetiliselt tegu ju medalimeeskonnaga... Oleks-oleks.

TTÜ oli lauas üle 42-31, korvisöödud 21-13. 2 pt Valmiera kasuks 53 vs 51 %, kolmesed TTÜ kasuks 43 vs 24 % (meil 23/10), vv Valmierale 78 vs 62 %.

TTÜ: Metsalu 20+5+3, T.Raadik 19+13 lp, Peil 12+4 lp, Viilup 13 pt, Käbin 9+5+9, Koort 9 pt.

Valmiera: V.Iljins 18+11 lp, J.Kaufmanis 17 pt, R.Adins 9.

TTÜ ja Kalev/TLÜ kohtuvad aga omavahel Alexela KMLi raames juba pühapäeval algusega kell 16.05.

Rait Käbin tõdes pärast kohtumist Delfi TV-s (komm. Kristo Raudam): „Vaatasime videot, olime mänguks valmis. Võit võiduks, aga pigem teeb headmeelt see, et olime pärast seda pehmelt öeldes kaost Pärnu vastu olime täna sootuks teine meeskond. 14 ründelauda ka – see on märk kasvavast agressiivsusest. Mäng tegi mitmes aspektis rõõmu.

Sten Olmrest rääkides, eks siin minust targemadki treenerid on öelnud, et armeest tagasi tulles ei ole lihtne taas vormi leida ja mängijarežiimi lülituda. Aga eks võtab veidi aega. Minu usaldus on tal niikuinii olemas, nii et anname talle aega.

Välismängija(te)st seda, et ühe mehega saime täna justkui kokkuleppele. Aga enne kui ta mul siin pingi peal ei ole, ma ei tahaks rohkem kommenteerida. Niipalju vaid, et tuleb Euroopast.“

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles