Videomeenutus: 20 aastat tagasi sai Schumacher hakkama karjääri häbiväärseima teoga

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1997. aasta 26. oktoober oli Michael Schumacheri karjääri üks piinlikumaid päevi.
1997. aasta 26. oktoober oli Michael Schumacheri karjääri üks piinlikumaid päevi. Foto: CRISTINA QUICLER/AFP/Scanpix

Sel nädalal möödus 20 aastat päevast, mil selgus vormel 1 sarja 1997. aasta maailmameister. Tiitlitheitlus sai meeldejääva punkti Hispaanias Jerezi ringrajal, kus MM-tiitlit püüdvad Jacques Villeneuve ja Michael Schumacher kokku põrkasid. Ühtlasi on tegu ühe mustema plekiga seitsmekordse maailmameistri Schumacheri võidusõitjakarjääris. Vormel 1 sarja uued omanikud on sel puhul valmistanud kümneminutilise lühidokumentaalfilmi, kus Villeneuve meenutab tolle nädalavahetuse sündmusi.

Hooaja viimasele etapile saabuti seisus, kus Schumacheril oli Villeneuve’ist MM-tabelis vaid üks punkt rohkem. Kui mehed oleksid lõpetanud võrdse punktiarvuga, oleks tänu rohkematele etapivõitudele olnud eelis Villeneuve’il.

Taktikamängudega alustati juba vabatreeningutel, kui Schumacheri meeskonnakaaslane Eddie Irvine kaks korda Villeneuve’i blokeeris ning kanadalane käis Ferrari boksis otsesõnu ütlemas, mida ta asjast arvab. Kvalifikatsioon kruvis põnevuse lakke, sest kaks tiitlipretendenti ja Williamsi teine sõitja Heinz-Harald Frentzen said kirja tuhandiku pealt sama aja. Reeglite järgi alustas eestpoolt mees, kes aja varem kirja sai, sestap läks esimesest ruudust rajale Villeneuve, teisest Schumacher ja kolmandast Frentzen.

Stardist sai paremini minema Schumacher ja haaras esikoha. Teiseks tõusnud Frentzen lasi peagi Villeneuve’i endast uuesti mööda, kuid liidrikohal sõitnud Schumacherile hakkas Villeneuve järele jõudma alles pärast esimest boksipeatust.

Saatuslik kokkupõrge

Ning 48. ringil see juhtus – Villeneuve nägi tagasirge lõpus Dry Saci paremkurvis möödumisvõimalust ja pressis end Schumacheri kõrvale sisekurvi. Sakslane, nähes suurimat konkurenti möödumas ja tiitlit ühes sellega käest libisemas, rammis Villeneuve’i autot küljelt.

Kokkupõrge oli tugev, ent kuna kokku puutusid Villeneuve’i Williamsi külgpontoon ja Schumacheri Ferrari parem esiratas, sai rohkem viga hoopis sakslase auto. Ferrari veeres kruusasele turvaalale ja jäigi sinna kinni, Villeneuve jätkas sõitu. Finišini jäi 22 ringi.

Siiski sai ka kanadalase auto viga ja Schumacheri lootus püsis – kui Villeneuve olnuks sunnitud katkestama, oleks tiitel läinud ikkagi sakslasele. Tõrkuva autoga võitlev Villeneuve kaotas jälitajatele aina aega ning viimasel ringil möödusid temast mõlemad McLarenid, ka neljandal kohal sõitev Gerhard Berger lähenes hirmuäratava kiirusega. Ent enne jõudis kätte lõpujoon.

Kolmanda koha saanud Villeneuve krooniti esimest (ja ainsat) korda maailmameistriks, tiitli kaotamise näol tõelise karistuse juba kätte saanud Schumacheri ootas aga ees ka ametlik karistus. Kuigi rajakohtunikud ristisid kokkupõrke võidusõiduintsidendiks, kutsuti Schumacher Rahvusvahelise Autoliidu (FIA) ette aru andma. 11. novembril ehk kaks nädalat pärast Jerezi etappi otsustati, et sakslase selle hooaja tulemused kustutatakse punktitabelist.

Schumacher manati maapõhja

Samas jäid Schumacheri kontole alles hooaja jooksul saavutatud etapivõidud. Kuna kolm aastat varem oli tiitel selgunud samasuguse kokkupõrke tagajärjel, kus Schumacher tuli maailmameistriks pärast Damon Hilli rammimist, nõudsid paljud sakslasele uude hooaega ulatuvat karistust. Ametlikult sakslane küll pääses, ent nii Saksamaa kui ka Itaalia ajakirjandus tegid ta pihuks ja põrmuks. Saksamaal väitis ühe telejaama korraldatud küsitluses pea kolmandik vastanutest, et ei suuda kaasmaalast enam toetada, Itaalia meedias ristiti tema tegu aga häbiväärseks ja nõuti koguni sakslase väljaviskamist meeskonnast.

Ferrari jättis Schumacheri meeskonda ning sakslane tasus neile usalduse eest paar aastat hiljem kuhjaga, võites hooaegadel 2000-2004 järjest viis MM-tiitlit, mis tõstsid ta vormel 1 ajaloo suurimaks sõitjaks. Värske maailmameister Villeneuve jätkas 1998. aastal Williamsi roolis, kuid hädine Mecachrome’i mootor ei lubanud tal enam kõrgete kohtade nimel võidelda.

Kanadalane kihutas veel viis aastat BARi tiimis, seejärel ka Renault’s ja Sauberis, kuid ei võitnud pärast MM-tiitli toonud hooaega enam ainsatki etappi. Hiljem on Villeneuve jõudnud kätt proovida pea kõige roolis, millel mootor küljes ja neli ratast all – näiteks NASCARis, IndyCaris, vormel E sarjas, rallikrossis ja sportautodel, saades 2008. aastal Le Mansis ööpäevasõidul üldarvestuses teise koha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles