Maailmameister Hamilton: neli on ilus number, aga tahan viiendat

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lewis Hamilton, nüüdsest neljakordne maailmameister.
Lewis Hamilton, nüüdsest neljakordne maailmameister. Foto: HZ/PIXATHLON/SIPA/SCANPIX

Neljandat korda vormel 1 sarja maailmameistriks kroonitud Lewis Hamilton tõusis Suurbritannia kõigi aegade edukaimaks vormelisõitjaks. Kuhu võiks ta aga nüüd asetuda kõigi aegade pingereas?

Kolmekordne maailmameiste Jackie Stewart loovutas Hamiltonile rekordi, sest viimased 44 aastat ehk alates 1973. aasta kolmandast tiitlist oli just tema võinud end lugeda Suurbritannia parimaks võidusõitjaks. «Rekordid ongi murdmiseks,» sõnas Stewart. «Igaühel on olnud oma ajastu – praegu on käimas Lewise oma.»

Hamilton läks jutuga tagasi lapsepõlve. «Väga raske on kirjeldada, mis tunne on olla neljakordne maailmameister. Mõtlesin ajale, mil isa mind väikesena poksiringi saatis. Nina löödi veriseks, aga ma ei andnud alla. Mäletan seda hetke tänase päevani, sest just siis mõtlesin: mina võitlen alati lõpuni.»

Ilme perekonna toetuseta poleks Hamilton enda sõnul kuskile jõudnud. «Ma ei saagi seda tänuvõlga iial tagasi maksta, kui väga ma ka ei pingutaks,» sõnas ta. Küll aga oli tal paar sõna öelda kunagistele õpetajatele.

«Paar tükki neist ütlesid mulle, et minust ei saa kunagi mitte kedagi. Huvitav, mida nad täna mõtlevad?» arutles Hamilton. «Kas nad kahetsevad? Loodetavasti küll. Loodetavasti on nad nüüdseks õppinud lapsi julgustama.»

Sajaprotsendiliselt õige otsus

Esimese tiitli võitis Hamilton McLareniga 2008. aastal ning paljud kahtlesid tema otsuses 2013. aastal Mercedese leeri siirduda. «Ise teadsin aga südames sajaprotsendiliselt, et see oli õige samm. Nii vinge on riski võtta ja siis näha, kuidas see ära tasub,» leidis britt, kes ei kavatse enda sõnul nelja tiitliga piirduda. «Neli on tore number, aga ma tahaksin nüüd viiendatki,» märkis ta.

Hamiltoni nimel on juba mõnda aega parimate stardikohtade rekord – neid on tal nüüd 72, Michael Schumacheril teisena 68 ja varalahkunud Ayrton Sennal 65. Tegevsõitjatest on Sebastian Vettel 50 parima stardikohaga neljas. Tänavu on ta vähemalt viiel korral teinud kvalifikatsioonis imelise ringi – Montrealis, Bakuus, Silverstone’is, Monzas and Malaisias.

Tänavusest üheksast etapivõidust kolm on tulnud tipptasemel sõiduga ja väga erineval moel – Hispaanias püüdis Hamilton Vetteli kinni ja möödus, hoidis Belgias selgelt kiiremat Ferrarit lõpuni selja taga ning näitas muutuva ilmastikuga Singapuri etapil kiirust, milleks Mercedese auto polnud isegi tiimi enda arvates võimeline. Suurbritannias, Itaalias ja USAs valitses Hamilton sõitu aga algusest lõpuni ülikindlalt.

Ka ei olnud Hamiltonil hooaja jooksul sugugi alati kasutada kiireim auto – Ferrari oli tihtipeale paremini tasakaalus ega käitunud nii temperamentselt kui Mercedes. Ometigi on britil nüüdseks kirjas sakslasest üle kahe korra rohkem etapivõite ning peaaegu kolm korda rohkem esimesi stardikohti. Kahtlemata aitas Hamiltoni edule kaasa Ferrari sügisene mõõn Aasias, kus Vetteli sõiduviga ja kaks mootoririket kustutasid lõplikult punatiimi reaalse tiitlilootuse, ent britt oli ka piisavalt tasakaalukas, et pakutud võimalus ära kasutada.

Kes on ikkagi parim?

Kas Hamilton on parem kui kahekordne maailmameister Jim Clark, kes võitis enne hukkumist 72 etapist 25? Või veelgi pöörasema võiduprotsendiga Fangio, kes lõpetas poodiumi kõrgeimal astmel koguni 24 etappi 51st? Või juba enne surma ülemaailmseks iidoliks kerkinud Senna? Või Schumacher? Või Fangio ja Clarki vahelisel ajastul hiilanud Stirling Moss, paljude asjatundjate hinnangul parim sõitja, kes pole iial maailmameistriks tulnud? Parem või mitte – seda on raske öelda. Aga kindlasti on Hamilton juba mõnda aega kõigi loetletud suurnimedega võrdsel pulgal.

Hamiltoni mõistagi jumaldatakse, kuid vähemalt sama palju on ka neid, kes teda põlgavad. Britt olevat liialt edev, ülbe, ninakas. Tegelegu rohkem võidusõidu, mitte enese eksponeerimisega! Ometi kinnitavad Hamiltoni lähemalt tundvad inimesed, et tegu on heasüdamliku, ausa, avatud ja lahke mehega. Britt teab ise hästi, mida temast arvatakse, ega lase sel ennast häirida.

«Mõtlen oma elu üle piisavalt tihti järele. Reisin palju. See on suur ohverdus. Tänapäeva maailmas on raske silma paista, sest kõik on juba tehtud. Sa pead olema nii hea sõitja, nagu vähegi suudad olla. Aga pead tegema ka muud, valmistuma eluks pärast sõitjakarjääri,» arutles Hamilton. «Vormel 1 on meie spordiala tipp. Aga see ei tähenda, et sa ei võiks elus veel paljude toredate asjadega tegeleda. See aitab sul silma paista ja rõhutada su isiksuses omapärast. Pean seda oluliseks ja seetõttu näen ka selle nimel vaeva.»

Mehhiko võistlusnädalavahetuse alguses küsiti Fernando Alonsolt, kas Hamilton mahub tema arvates kõigi aegade parimate sõitjate arvestuses esiviisikusse. Hispaanlase vastus oli lühike: jah.

«Lewis on peaaegu kõigil hooaegadel tiitli pärast võidelnud. Ta on suutnud võita domineeriva autoga, hea autoga, nagu näiteks 2010. ja 2012. aastal, ning ka halbade autodega, nagu näiteks 2009. ja 2011. aastal,» sõnas Alonso. «Sugugi mitte kõik vormel 1 maailmameistrid ei saa sama öelda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles