Olümpiavõitjast jooksutäht lõhkus rumalal moel põlve, ees pikk võistluspaus (1)

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Wayde Van Niekerk mõtleb edaspidi ilmselt kaks korda, enne kui ragbiväljakule jookseb.
Wayde Van Niekerk mõtleb edaspidi ilmselt kaks korda, enne kui ragbiväljakule jookseb. Foto: MATT DUNHAM/AP/Scanpix

Lõuna-aafriklasest 400 meetri jooksu olümpiavõitja, maailmameister ja maailmarekordiomanik Wayde van Niekerk peab pidama umbes poole aasta pikkuse võistluspausi, sest vigastas põlve. Tobe on aga vigastuse põhjus, sest van Niekerk tegi endale liiga heategevuslikus ragbimängus.

Tõsi, tegu oli «touch rugby» nime kandva mänguga, kus vastase mahamurdmine on keelatud, kuid sellegipoolest oskas van Niekerk Kaplinnas peetud kohtumises lõhkuda põlvesidemed ja rebestada meniskit. Jooksja ise jäi juhtunut kommenteerides rahulikuks, sama ei saa aga öelda tema mänedžeri Peet van Zyli kohta.

«See on sport ja selliseid asju juhtub. Ootasin rahvaste ühenduse mänge ja märtsikuiseid riiklikke meistrivõistlusi, aga mis parata,» sõnas van Niekerk BBC vahendusel. «Teen kõvasti tööd, et võimalikult ruttu rajale naasta, ent kõige tähtsam on täielik taastumine, seega pean ka kannatlik olema.»

Ilta-Sanomatega vestelnud van Zyl märkis esimese asjana, et tema ja Niekerki treener olid ragbimängus osalemise vastu, kuid jooksja võttis otsuse platsile joosta vastu iseseisvalt. «Kahju, et Wayne oli isepäine ega kuulanud meid. Pärast õnnetust ei suutnud ta omal jalal püsti tõusta, kuid seis ei tundunud kuigi hull. Paar päeva hiljem käisime aga magnetuuringul ja seal selgus tõde. Nüüd ootab teda ees operatsioon Colorados Vailis asuvas Steadmani kliinikus,» rääkis van Zyl.

USAs veedab van Niekerk järgmised paar nädalat ning siirdub seejärel taastusravile Dohasse, kus teda toetab abikaasa Chesney Campbell. Seejuures abiellusid van Niekerk ja Campbell alles läinud laupäeval.

Van Zyl ennustas, et parimal juhul näeb jooksjat rajal kevadel või isegi alles suve alguses. «Olen väga õnnelik, kui Wayne saab juunis võistelda. Ütlesin talle enne USAsse sõitu, et ju siis jumal tahtis nii – pidasin silmas seda, et uuel aastal pole kavas ei olümpiamänge ega ka maailmameistrivõistlusi,» proovis van Zyl halva mängu juures head nägu teha.

Van Niekerk tuli 400 meetri jooksus maailmameistriks nii 2015. aastal Pekingis kui ka tänavu suvel Londonis. Lisaks sai ta Londonis hõbemedali 200 metri jooksus. Mullu kindlustas ta maailma esinumbri tiitlit Rios olümpiavõiduga ja uuendas ühtlasi 1999. aastast Michael Johnsoni nimel olnud maailmarekordit. Uus rekordaeg on tänaseni püsiv 43,03.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles