Mehaaniku meenutus: kuidas Räikkönen endale smurfikäed sai ja juuksurit mängis

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Avalikkuse ees tembutab Kimi Räikkönen harva, sõprade seltsis aga sageli.
Avalikkuse ees tembutab Kimi Räikkönen harva, sõprade seltsis aga sageli. Foto: Vincent Thian/AP/Scanpix

Vormel 1 sarjas McLareni võistkonna mehaanikuna töötanud Marc Priestley värske raamat «Mehaanik: boksitee salajane maailm» kubiseb lõbusatest lugudest, mille keskmes on sageli mõistagi Kimi Räikkönen. Avalikkuse ette on juba jõudnud lood sellest, mismoodi Räikkönen ja tundmatuks jääda sooviv Soome hokimees peo käigus ühe hotellitoa segi peksid, ning ka sellest, kuidas soomlane kiirteel Prantsusmaa politseinikele tagatulesid näitas. Nüüd aga tuleb juttu episoodist, kus aukohal figureerivad smurfisinised käed ja läbi ukse löödud tool.

2006. aasta lõppedes lahkus Räikkönen McLarenist ja siirdus Ferrari leeri. Hooaja viimasel etapil Interlagoses otsustati, et ka soomlane on väärt kohtlemist, mis sai osaks kõikidele võistkonnast lahkujatele. Ühe asjana kasteti lahkuja «tseremoonia» käigus basseini, mille vesi oli siniseks värvitud.

Kuna vee siniseks tegemiseks kasutati auto jahutusvedelikust pärit värvi, nägi suplemas käinu mõnda aega välja nagu smurf. «Kulus paar nädalat, enne kui see jama naha pinnalt täielikult kadus,» meenutas Priestley.

Räikkönen teadis hästi, mis teda ees ootab, ja suutis pea terve Interlagoses veedetud nädalalõpu jooksul Priestley eest põgeneda, lahkudes rajalt alati otsekohe pärast vormelist välja astumist. Lõpuks sokutas Priestley värvaine aga kavalalt soomlase sõidukinnastesse.

Niipea kui Räikkönen oli kindad kätte tõmmanud, mõistis Priestley, et tegu oli üsna lolli ideega – mis siis, kui soomlane kindad enne starti käest võtab? Või kui aine põhjustab sõidu ajal allergilise reaktsiooni?

Kõik läks esialgu siiski hästi ja soomlane lõpetas sõidu viiendana. Küll aga kiskus lugu jamaks niipea, kui Räikkönen tagasi boksi jõudis – tiimist lahkujat tahtsid ju õnnitleda nii tiimijuht Ron Dennis kui ka Mercedese esimees Norbert Haug.

«Kuradi s*tapea. Ma sulle veel teen!» näitas Räikkönen Priestleyle sinist rusikat, kui bossid olid pidanud tema smurfikätt suruma. Dennis oli maruvihane ja lubas Priestley koguni lahti lasta, ent lõpuks pääses mehaanik siiski «viimase hoiatusega­» – naljast aru saav Räikkönen oli Dennisele kinnitanud, et tema pikka viha ei pea.

Amatöörjuuksuri kättemaks

Soomlane pidi kättemaksu ootama mitu kuud, ent viimaks tasumise tund siiski saabus. Räikkönen korraldas McLareni mehaanikutele viimase peo ja teatas Priestleyle juba lennujaamas, et too pangu end heaga valmis, sest niimoodi seda asja ei jäeta. Räikköneni villas peetud peol ei söandanudki Priestley kättemaksu kartuses tükk aega oma toast välja tulla. Uksele kolgiti aga juba tükimat aega...

Kuna Priestley ei soostunud ust avama, võttis Räikkönen koos sõpradega koridorist tooli ning istevahend löödi pikemalt tseremoonitsemata lihtsalt läbi ukse. Lühike võitlus lõppes arvulises vähemuses olnud Priestley kindla allajäämisega. «Nad olid kolmekesi ja kõik üsnagi juua täis,» meenutab Priestley raamatus. «Olin veel poolunes, kui äkitselt istus Kimi mul otsas ja ülejäänud kaks tüüpi hoidsid mu käsi kinni. Olin võimetu!»

Kuna Priestleyl olid pikad juuksed, kujunes kättemaks väga lihtsaks – kuni sõbrad ohvrit kinni hoidsid, ajas Räikkönen tema salgud juukselõikusmasinaga lihtsalt pea keskelt maha. «Ära minuga rohkem jama,» irvitas soomlane pärast «operatsiooni» lõppu.

Mõistagi ei tähistanud smurfikäed ja skalpeerimine meeste sõpruse lõppu – muuhulgas meenutab Priestley raamatus, kuidas nad soomlasega aasta hiljem «kuskil Sao Paulos» taas pidu panid. Räikkönen oli tulnud äsja maailmameistriks ja võttis sel puhul peole kaasa ka osa McLareni mehaanikuid, kellel peopaik puudus – Fernando Alonso oli Interlagosest vahetult pärast võistlust lahkunud, Lewis Hamilton aga mutrikeerajaid ööklubi VIP-ruumi enda juurde ei kutsunud...

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles