Tänaku tiimikaaslane elas üle ohvriterohke koolitulistamise

Merili Luuk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teemu Suninen
Teemu Suninen Foto: @World/M-Sport

Täna möödub kümme aastat päevast, kui Soomes Jokela hariduskeskuses toimus mitme ohvriga koolitulistamine. Iltalehti avaldas, et tol saatuslikul päeval oli Jokelas koolitunnis ka Ott Tänaku ja Martin Järveoja tiimikaaslane M-Spordis Teemu Suninen, kes tollal 13-aastase poisina õppis seitsmendas klassis. Suninen tunnistas, et mäletab seda päeva detailselt.

7. novembril 2007. aastal läks Jokela kooli abiturient Pekka-Eric Auvinen vahetult enne keskpäeva koolimajja ning hakkas inimesi tulistama.  Kooli direktor Helena Kalmi käskis õpilastel ja õpetajatel end klassi barrikadeerida ja üritas seejärel Auvineni rahustada, aga noormees lasi ta maha.

Suninen meenutas Iltalehtile, et nemadki said korraldused oma klassi varjuda. «Tegime klassis tööd kui tuli hoiatus, et klassi uksed tuleb lukku keerata. Mõned said sõnumeid sõpradelt, kes kirjeldasid, mis oli juhtunud,» kirjeldas ta.

Sunineni klass oli sündmustega kursis raadiojaama kaudu. Hirm oli aga suur, sest nagu soomlane tunnistas, oli «tapja kõrvalklassis».

«Kuulsime koridorist karjatust ja mitu lasu moodi kõlanud häält, kuid tol hetkel ei osanud me veel arvata, millega on tegu. Me ei tundnud otsest ohtu, kuigi teiste saadetud sõnumitest tekkis küll väikest laadi paanika,» meenutas Suninen.

Kuigi Auvinen oli varunud endale hulganisti padruneid, hakkas politsei andmete põhjal tema relv streikima ning abiturient pidi tulistamise lõpetama. Kokku tegi noormees 76 lasku. Tapatöö ajal kallas Auvinen ka koolimaja seintele süütevedelikku, kooli maha põletada tal ei õnnestunud.

Kell 12.04 käskis koolimaja juurde jõudnud politsei Auvinenil relva maha panna, kuid vastuseks tulistas noormees politseinikke. Politsei vastu ei lasknud, kuna läheduses oli palju põgenevaid lapsi, kes oleksid ohtu sattunud.

Põgenejate seas oli ka Suninen, kes istus tunde oma kaasõpilastega klassis. «Võttis päris kaua aega, kuni Karhu (Politsei kiirreageerimisüksus – toim) lõpuks ukse avas. Alles siis, kui nägime, et neil on kuulipildurid kaasas, saime olukorra tõsidusest aru,» sõnas ta.

Et politsei ei teadnud, kas tulistaja on ainult Auvinen või on tal ka kaasosalisi, oli ka päästeoperatsioon üsna keeruline. Nüüd rallipiloodina leiba teeniv Suninen sõnas, et tegi varju joostes elu kiireimad jooksusammud.

Tulistaja pikalt planeeritud tegu

Tulistamises hukkus kaheksa inimest, kõiki ohvreid oli tulistatud korduvalt pähe või ülakehasse. Ohvriteks olid lisaks 61-aastasele direktor Kalmile ka kuus õpilast vanuses 16-25 ning 43-aastane tervishoiutöötaja. Ka Auvinen ise sai surmavalt haavata, kui laskis endale kuuli pähe. Noormees suri 7. novembri õhtul Töölö haiglas. 

Auvinen hakkas tapatööks valmistuma juba üle poole aasta varem. Tulistaja oli kannatanud kaheksa aastat koolis tõsise tagakiusamise all ning kuigi noormehe vanemad olid probleemiga tegelenud, oli muutnud olukorra vaid hullemaks. Kättemaksuks otsustas Auvinen tappa nii palju koolikaaslasi kui võimalik. Noormees valmistus ka ise surema, sest kirjutas päevikusse, et tõenäoliselt ta hukkub operatsioonis. Politsei hinnangul pidas Auvinen end peaaegu jumalaks ja üliinimeseks.

Relvaloa oli Jokela hariduskeskuse abiturient saanud kuu aega varem, 18. oktoobril ning põhjendusena märkis ta, et harrastab täpsuslaskmist, Auvinen oli ka Helsinki Shoo-ting Clubi liige. Algul taotles ta luba 9 mm kaliibriga relva omamiseks, kuid seda ta ei saanud, sest taotles luba esimest korda. Samuti ei äratanud Auvineni käitumine loataotlust esitades ka mingit kahtlust.

Suninen tulistajat ei tundnud. Tulevane rallipiloot oli Jokela koolis käinud selleks ajaks kolm kuud ning teisedki ohvrid olid tema jaoks tundmatud. «Olin näinud vaid (meditsiini)õde ja direktorit,» sõnas ta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles