Evra valguses: mida ütles Alex Ferguson sarnases olukorras Eric Cantonale

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eric Cantona 1995. aasta intsident.
Eric Cantona 1995. aasta intsident. Foto: AFP/SCANPIX

Patrice Evra ründas möödunud nädalal Euroopa liiga mängu eel oma koduklubi Marseille fänni, sai selle eest Euroopa jalgpalliliidult UEFA pika mängukeelu ning lisaks meeskonnast hundipassi. Maailma meedia võrdles kaitsja käitumist Eric Cantona omaga: 1995. aastal läks Manchester Unitedi pallur sarnaselt kallale ühele Crystal Palace’i fännile. Unitedi peatreeneriks oli toona oma lühikese süütenööri poolest tuntud Alex Ferguson, mistõttu võis eeldada, et pärast mängu ootab prantslast ees korralik verbaalne klohmimine.

«Mäng lõppes 1:1 viigiga, mis meie jaoks oli väga kehv tulemus. Harilikult tähendas võõrsil saadud halb tulemus, et (kapten Bryan) Robson võttis meid kokku ja ütles, et okei, poisid, kiire auring, anname peatreenerile viis minutit maha rahunemiseks ja tee joomiseks. Mitte seekord: kutid, kohe riietusruumi, see tuleb kuradi naljakas!» meenutas matšis 85. minutil välja vahetatud Lee Sharpe. Mälu petab inglast veidi – Robson lahkus toonase hooaja eel Unitedist Middlesbrough ridadesse ehk riietusruumi kamandas mängijad keegi teine, aga sõnumi sisu jäi samaks: Cantonad ootab ees korralik peapesu.

«Peatreener astub sisse ja on täiesti endast väljas. Ta lööb ukse hingedelt maha, pintsak lendab seljast, käised kääritakse üles, kõrvadest tuleb auru, suunurgad vahutavad … Riietusruumi keskel on paar pinki särkide-pallide, võileibade ja tee-kohviga. Need hakkavad kohe lendama. Saame sõimata, võileivajäägid krae vahel, aga nugime teineteist, et kohe jõuab ta Cantonani, oota sa vaid. Ja siis hakkab treener peale: Pallister, sa kuradi idioot, sa ei oska lüüa ega kaitsta; Giggs, sa ei saanud täna kellelegi pihta, kus sa passisid; Sharpe, isegi mu vanaema on kiirem, mida kuradit sa seal väljakul tegid …» jutustas kunagine poolkaitsja. «Meie klubi ja kohale sõitnud fännide jaoks oli selline esitus kuradi häbiväärne. Homme hommikul kell 9 teeme trennis teile kõik selgeks! Ja Eric … Poja, nii ei saa ka käituda.»

Ferguson suhtus tihti Cantonasse leebemalt kui teistesse mängijatesse – temperamente prantslane oli peatreeneritega tülli minemise tõttu tihti pidanud klubi vahetama ja Ferguson otsustas mitte oma tähtmängijat võõrastada. Lõpuks õigustatult, sest kuigi mehele määratud kaheksakuulise võistluskeelu tõttu jäi United tol hooajal Inglismaa meistritiitlist ilma, võideti Cantona juhtimisel aasta hiljem nii kodune liiga kui ka karikasari ning prantslane valiti ka hooaja parimaks mängijaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles