Buffon nägi tragöödias siiski positiivset

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gianluigi Buffon on jätnud pisarate pühkimise, et jätta hüvasti Itaalia jalgpallikoondise fännidega.
Gianluigi Buffon on jätnud pisarate pühkimise, et jätta hüvasti Itaalia jalgpallikoondise fännidega. Foto: Alberto Lingria/imago/Scanpix

Rootsi jalgpallikoondis hoidis võõral väljakul kümne küünega kinni kodus välja võideldud üheväravalisest eduseisust ning tegi ajalugu – mitte ainult ei jõutud ise 12. korda MM-finaalturniirile, aga esimest korda pärast 1958. aastat hoiti sealt eemal Itaalia rahvusmeeskond. Põrumine kodupubliku ees tähendas, et legendaarne väravavaht Gianluigi Buffon ei saa oma karjäärile punkti panna suurturniiril Itaalia au eest võideldes.

Niipea, kui MM-valiksarja play-offiks loositi kokku Itaalia-Rootsi, oli selge, et favoriidikoorem jääb esimeste kanda. Põhjamaalased vajasid neljakordsete maailmameistrite vastu edenemiseks mitte ainult oma parimat esitust, vaid ka veidi õnne. Just sellega neid koduses avamängus õnnistati – 61. minutil võttis standardolukorras rikošeti Jakob Johannsoni pealelöök ning suunda muutnud pall lendas püüdmatult Buffoni selja taha.

Milano Giuseppe Meazza nimelisel staadionil toimunud kordusmängus oli itaallaste siht selge – kodupubliku toel oli vaja külalised põrmustada. Itaalia valdas palli kolmveerand mängust ja kokku tehti matši peale 26 pealelööki, millest postide vahele lendas kuus. Ometi jäi Robin Olsen Rootsi väravasuul alistamatuks. Jah, kohe kohtumise algul jättis Hispaania kohtunik Antonio Mateu võõrustajate kasuks andmata ilmse penalti, aga selle otsuse taha ei saa itaallased pugeda, sest samamoodi jäi vile kõlamata, kui nende kaitsjad kahel korral karistusalas palli käega mängisid. Lõpuks puudus itaallastel lihtsalt mees, kes suutnuks mängu saatuse otsusteda – väljakul ei olnud mantlipärijaid meestele nagu Andrea Pirlo, Alessandro Del Piero või Francesco Totti, kes suutnuks ka läbi lukuaugu vajaliku värava ära lüüa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles