Eesti sprindikoondis otsib Kristiansenile asendajat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulevik ebaselge: Eesti sprindikoondise liikmete Timo Simonlatseri (paremalt), Peeter Kümmeli, Anti Saarepuu ja Kein Einaste näoilmed rääkisid Eesti Suusaliidu hooaja lõpetamisel iseenda eest. Kes võtaks üle norralasest treeneri BjØrn Kristianseni kohustused?
Tulevik ebaselge: Eesti sprindikoondise liikmete Timo Simonlatseri (paremalt), Peeter Kümmeli, Anti Saarepuu ja Kein Einaste näoilmed rääkisid Eesti Suusaliidu hooaja lõpetamisel iseenda eest. Kes võtaks üle norralasest treeneri BjØrn Kristianseni kohustused? Foto: Mihkel Maripuu

Suusakoondise peatreener Mati Alaver võttis hiljuti ühendust sprindikoondise esinumbri Peeter Kümmeliga. Mure oli sama, mis praegu kõikidel sprinteritel mõtteis – kes hakkaks asendama norralasest treenerit Bjørn Kristianseni? 



Praegu on olukord segane. Keegi ei tea, kes hakkab järgmisel hooajal sprindikoondist juhendama. Ainuke asi, mida teatakse, on see, et treenerita edasi minna ei saa. Keegi peab hakkama norralast asendama. Maksku mis maksab.

«Loomulikult peame igaks juhuks mõtlema alternatiividele. Käisin hiljaaegu Peetrile välja nime, kes võiks Kristianseni asendama hakata. See mees on eestlane, ja usun, et ta suudaks norralase rolli üle võtta. Kuna praegu on kõik alles mõttetasandil, siis poleks korrektne seda nime välja käia,» sõnas Alaver.

Kasinad variandid

Kümmeli sõnul tuleb leida mees, kes hakkaks Kristianseni kohustusi täitma kas või abitreeneri rollis. Treeninguplaanid on varasemast juba olemas ning vaja oleks meest, kes eestlaste tegemisi kõrvalt jälgiks, korrigeeriks tehnikat ja oleks treeninguplaanide koostamisel abiks.

Välismaalt treeneri toomisele esialgu ei mõelda. Esiteks käivat see Eesti Suusaliidule rahaliselt üle jõu. Ja teiseks, puhtalt sprinditreenereid olevat kogu maailmas vähe. Seda kõrgem on ka nende hind. «Kui eelarve ei luba välistreenerit tuua, siis tuleb muudmoodi hakkama saada. Muid valikuid meil pole,» nentis Kümmel.

Kein Einaste sõnul ei saa ilma treenerita aga edasi minna. Ka tema nentis, et valikuvariante eriti pole. «Olukord on üsna keeruline. Keegi ei tea, mis selle treeneri nimi võiks olla,» nentis ta.

Timo Simonlatseri sõnul on omavahel võimalikke variante arutatud, kuid ühtki head lahendust pole leitud. Seda keerulisemaks muudab olukorra tõsiasi, et sprindikoondises on järgmisel hooajal lausa seitse meest: Kümmel, Einaste, Simonlatser, Teppan, Sellis, Kollo ja Saarepuu. «Treener on meeskonnas siiski võtmemängija. Distantsilt ja üksnes e-posti teel oleks väga raske kedagi juhendada. Vähemalt paaris laagris peaks treener kohal olema,» tõdes ta.

Vähemalt praegu ei saavat koondislased mingisugust abi ka Kristiansenilt endalt. Hirm kodumaal põlu alla sattuda olevat lihtsalt liiga suur. «Bjørn ei saaks meid ka salaja abistada. Ükskõik, kas ametlikult või mitte – kuidagi leviks see ikka Norra meediasse,» nentis Kümmel, kes ainukesena koondislastest tõdes, et keeruline olukord teda murelikuks ei tee.

Nii Einaste, Simonlatser kui ka Saarepuu seevastu kinnitasid, et väike mure eelseisva hooaja eel püsib ähvardavalt õhus. Kes võtaks Kristianseni ülesanded üle? Kuidas edasi minna?

Perefirmasse tööle

Kümmel aga vastas: «Tulemused on minu enda kätes. Olen piisavalt kogenud sportlane ja suudan ka ise valikuid teha. Oskan ise ka mõelda. Olen piisavalt kaua kehakultuuri tudeerinud ja ala põhjalikult uurinud.»

Seda enam, et nii Kümmeli kui ka peatreeneri hinnangul on olemas kõik võimalused, et norralane mõtleb veel ümber. Viimasel ajal on pea kõik sprindikoondislased Kristiansenile helistanud ja üritanud teda ümber veenda.

Kõned on olnud pikad, tulemust pole aga siiski olnud. Kodumaal on surve eestlastega Andrus Veerpalu dopinguskandaali tõttu mitte koostööd teha lihtsalt niivõrd suur.   «Üritame teda siiski ümber veenda. Viimati, kui ma Bjørniga rääkisin, siis ta ütles, et mõtleb veel,» tõdes Alaver.

Väidetavalt tahab Kristiansen treeneritöös sootuks paariaastase pausi teha ning asub tööle oma venna eraettevõttes.

Ragilo, Seema, Aasmäe…?

Tänavu Eesti suusakoondise hooldepealikuks määratud Jaan Alvela sõnul tehakse tööd, et meeskonnaga liituksid ka rahvusvahelise kogemusega mehed. Praegu peetakse läbirääkimisi Kristina Šmigun-Vähi endiste hooldemeeste Oleg Ragilo ja Raul Seemaga.

«Nad ise oleksid samuti huvitatud eestlastega koostöö tegemisest. Samas on neil ka teistelt koondistelt pakkumised laual. Praegu ongi mõlemal omamoodi mõtlemisaeg võetud,» kinnitas Alvela, kelle ülesandeks on hooldemeeskonna komplekteerimine.

Ühtekokku hakkab hooldemeeskonda kuuluma neli meest ehk siis hoolderühma vähendati ühe liikme võrra. Alvela sõnul on üheks variandiks Tarvi Kuus ning läbi on käinud ka Meelis Aasmäe nimi.

Aastaid Eesti suusameeskonda abistanud kogenud hoolderühm eesotsas Urmas Välbega hakkab järgmisel aastal aga Venemaa koondislaste suuski määrima. Peale Välbe hakkavad idanaabrite heaks tööle Margo Pulles, Mihhail Lukertšenko ja Eero Bergman.

Hiljuti kohtus Välbe Venemaa suusakoondise presidendi Jelena Välbega ning üldjoontes pandi eelseisev hooaeg paika. «On vaja veel täpsustada, kelle personaalseteks hooldemeesteks me hakkame,» avaldas Välbe, kelle sõnul ootab eestlasi ka palgatõus.

«Suurem maa ja suuremad võimalused. Nüüd saame makaronide kõrvale võileiba ka teha. Võileivale saame ka vorsti peale panna!» (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles