Konkurendid kahtlustavad McLarenit uute vormelite saboteerimises

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tagatiivani ulatuvat «haiuime» järgmisest aastast vormelitel enam ei näe.
Tagatiivani ulatuvat «haiuime» järgmisest aastast vormelitel enam ei näe. Foto: James Moy/PA Images/Scanpix

Järgmise aasta F1-masinad näevad tänavusest välja märgatavalt erinevad. Mitte ainult ei hakka uuest hooajast kokpiti kaitsma turvapuur, aga ära kaob ka moororikatte ülaosas figureerinud «haiuim». Viimane sai kindlaks tänu McLareni meeskonna vetole ja konkurendid kahtlustavad, et Briti tiim tegi otsuse meelega viimasel hetkel, et muuta nende juba tehtud arendustöö kasutuks.

Loo ametlik versioon on lihtne. Rahvusvaheline Autoliit FIA otsustas, et järgnevast aastast on «haiuim», mis juhib õhku vormeli tagatiivale, keelatud. Meeskonnad otsustasid aga omakorda ühehäälselt, et uim jääb masinatele alles – sinna saab nähtavalt kirjutada sõitjate numbri ja kasutada seda reklaampinnana. Viimasel hetkel otsustas McLaren aga ühisrindest taganeda – tiimiboss Zak Brown avastas, et uim teeb tagatiival ilutseva reklaami halvemini loetavaks ja seetõttu tuleb sellest loobuda.

Mitteametlikult spekuleeritakse aga, et Browni plaan oli alati «haiuim» kaotada. McLareni juht vedas konkurente lihtsalt võimalikult kaua ninapidi, et nood hakkaksid oma järgmise hooaja autosid sellega arvestades arendama. Näiteks Red Bulli juht Christian Horner kinnitas Auto Motor und Sportile, et otsusega visati neile kaikaid kodaraisse.

«Me arendasime oma tagatiiva eeldades, et uim jääb paika, ja ma arvan, et enamik teistest meeskondadest tegi sedasama,» lisas Force India tehnikaboss Andy Green.

«Kuidagi saab Zak uimest lahti, kaotab selle reklaampinna ja peab veel kuhugi sõitja numbrile koha leidma,» oli haistis pettust ka Ferrari juht Maurizio Arrivabene. «Ma arvan, et siin on midagi valesti.»

F1 tänavune hooaeg lõppeb homme Abu Dhabi GP-ga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles