Venemaa suusataja sõimas suud pruukinud rivaali «räpaseks seaks»

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksei Petuhhov.
Aleksei Petuhhov. Foto: CHRISTIAN HARTMANN/REUTERS/Scanpix

Venemaa tippsuusataja Aleksei Petuhhov nimetas kanadalasest konkurenti Alex Harveyt otsesõnu räpaseks seaks. Tegu on järjekordse peatükiga venelasi ümbritsevad dopingusaagas, millele ei näi lõppu tulevat.

Petuhhovi pahameele ohvriks langes Harvey seetõttu, et kuulutas juba tükk aega tagasi, kuidas peab venelasi valemängijateks. Novembri alguses tühistaski ROK kuue Venemaa suusataja tulemused Sotši olümpiamängudel ja määras neile eluaegse olümpial võistlemise keelu, sealhulgas võeti Aleksandr Legkovilt 50 km distantsi kuldmedal. Samas intervjuus, kus Harvey viitas Legkovi võimalikule dopingutarvitamisele, heitis ta kahtlusevarju ka Sergei Ustjugovile, kes olevat samuti olnud osaline Venemaa riiklikus dopinguprogrammis.

Ustjugovi nimi pole aga kordagi kahtlusaluste ringist läbi käinud ning teda pole ka milleski süüdistatud. Sestap ajas Harvey jutt Venemaa koondislastel harja punaseks. 2013. aastal paarissprindis maailmameistriks kroonitud Petuhhov sõnas Ilta Sanomatele, et Harveyl peaks oma väljaütlemiste pärast häbi olema. Sarnaselt Legkovile määrati ka Petuhhovile olümpiakeeld, kuid FIS lubas kõik karistuse saanud suusatajad MK-sarjas siiski rajale.

Petuhhovi sõnul saatis Venemaa sprindikoondislane Sergei Turušev kanadalaste treenerile Ivan Babikovile ka sõnumi – öelgu too Harveyle edasi, mida temast arvatakse. «Turušev kirjutas, et sellise jutu eest võib pasunasse saada,» väitis Petuhhov.

Enne Ruka MK-etappi meeste teed ei ristunud, sest Petuhhov võistles Gällivares, Harveyt seal aga polnud. Kui oleks olnud, kas siis oleks rusikad käiku lastud? «Ei usu, sest ma ei taha nii madalale langeda, et kedagi lööma hakkan,» arvas Petuhhov.

Soomes oli aga Petuhhovi jutule tulnud Babikov, kes palus, et teda kogu loost välja jäetaks – ta ei treeni Harveyt isiklikult ega soovi asjaga mingit tegemist teha. Eriti kurjad on venelased just seetõttu, et Harvey ründas Ustjugovit. «Kui Ustjugov kuulus dopinguprogrammi, kuidas Harvey temast siis Lahti MMil maratonis jagu sai? Kas peaksin nüüd kuulutama, et ka Harvey on dopingut tarvitanud?» ironiseeris Petuhhov.

«Saan aru, et ma ei meeldi talle. Ta arvab, et olen petis. Tema aga ei meeldi mulle ka, sest ta on räpane siga, kes ei tea mitte millestki midagi, ent jookseb sellegipoolest kisades ringi,» põrutas Petuhhov lisaks. «ROK langetas kohutava ja alandava otsuse, aga tean peeglisse vaadates, et minu südametunnistus on puhas.»

Petuhhovi sõnul ajab teda kõige rohkem närvi põhja-ameeriklaste kahepalgelisus. «Eurooplased pole midagi halba öelnud ja isegi kui nad midagi mõtlevad, hoiavad nad keele hammaste taga. Aga ameeriklased ja kanadalase tormasid kohe mõnuga ajakirjanike jutule. Kikkan Randall tuleb sportlaste sööklasse ja naeratab mulle – no kuidas ma peaksin suutma talle naeratusega vastata, kui ma tean, mida ta on meie kohta rääkinud?» arutles Petuhhov.

Venelased on kinnitanud, et kaebavad ROKi otsuse edasi spordiarbitraaži ja suusaliidu juhi Jelena Välbe väitel kas või Euroopa Inimõiguste Kohtusse. Petuhhov on pahane ka nende peale, kes väidavad, et venelased on Lääne meediat vältinud. «Räägime igaühega hea meelega. Olukord on nii keeruline, aga kahjuks ei oska mõnigi meist inglise keelt, mistõttu tal on raske oma seisukohti selgitada,» märkis Peuhhov.

Rahvusvaheline Olümpiakomitee tühistas novembri alguses kokku kuue Venemaa suusataja – Legkovi, Jevgeni Belovi, Maksim Võlegžanini, Petuhhovi, Julia Ivanova ja Jevgenija Šapovalova – tulemused Sotši olümpiamängudel ning soovitas neile määrata eluaegse võistluskeelu. Vahetult enne Ruka MK-etappi leidis aga Rahvusvaheline Suusaliit, et kindlate tõendite puudumisel ei luba reeglid neil venelasi radadelt eemale jätta.

Belov sai eile Rukal 15 km distantsil kuuenda, Võlegžanin 16. koha. Šapovalova lõpetas aga naiste 10 km distantsi alles 40. kohal. Petuhhov on Rukal küll Venemaa koondise koosseisus kohal, ent pole seni startinud ega kavatsegi seda teha, sest pole enda sõnul vaimselt valmis kõrgetele kohtadele sõitma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles