Rockil puudub vedur ja idee

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimeses kahes mängus on Kalev/Cramo olnud domineeriv pool. Gregor Arbet on tallinlastele just kaks punkti juurde toonud.
Esimeses kahes mängus on Kalev/Cramo olnud domineeriv pool. Gregor Arbet on tallinlastele just kaks punkti juurde toonud. Foto: Toomas Huik

Eesti meistri tiitlile mängitava finaalseeria kaks esimest kohtumist olid Rocki korvpallimeeskonnale kõike muud kui ilusad. Seniste mängude põhjal jääb mulje, et meeskond ei ole finaalseeriaks valmis. Mängitakse isutult, võitluseta, naudinguta.


Värskelt pronksmedalid TTÜ/Kaleviga välja teeninud kunagine Rocki peatreener Üllar Kerde (vaatas mõlemaid finaalmänge kaks korda) näeb Rocki allajäämises kahte põhjust. Esimene on vaimse liidri puudumine mängijate seas.

«Tanel Tein oli aastaid see liider, kellest mängijad said tuge, kui väga raske oli,» toob ta näite, «olenemata sellest, kas ta viskas punkte või mitte, ta aitas mehed järjele.»

Teiseks toob Kerde (pildil) välja ideepuuduse. «Idee on puudu, kuidas ja mis peaks viima loogilise korvini,» ütleb ta.

«Finaalseeria pinge kammitseb neid,» arvab endine tippkorvpallur, praegu Rocki järelkasvu treeniv Tarmo Ki­­kerpill, «kaitses ollakse hea, aga rünnakupool jätab soovida.»

Rock vajab äratust

«Kalev on seeriaks praegu küll palju paremini ette valmistatud,» väidab Rakvere Tarva peatreener Andres Sõber (pildil), «Rocki mehed nagu niisama trambivad ja kõmbivad.»

Ka tema näeb põhjust liidri puudumises. «Teinid, Müürsepad ja Kullamäed hoidsid vanasti Rockis asjad korras, noored poisid said kõrval vudida ja käsklusi täita,» sõnab Sõber, «nüüd on noored rohkem isepäi ja selletõttu on treeneril palju suurem osakaal.»

Ebaõnne on Sõbra sõnul samuti olnud, ent seegi tulevat pigem siis, kui asjad pole väga korras.

«Iseasi, kui vastane on tunduvalt parem, siis võetakse sind rajalt maha, nagu Kalev/Cramo minuga tegi,» lisab ta. Ent Kalev ei mängi Rocki vastu ju supermängu, neil on küll mõnevõrra pikem pink. «Mänguliselt peaks Rock olema parem,» ütleb Kerde, «Kalev ei teinud midagi erilist. Viimases mängus viskas Armands Šle 22 punkti ja vedas meeskonna võidule, kõik. Rockil aga puudub see üks vedaja.»

«Šle vedas Kalevi tuju üles oma õnnestumisega,» selgitab Kikerpill, «Tartul aga üks proovis ja teine proovis ja kolmas proovis ja asi hakkas allamäge minema. Väikest äratust oleks meile nüüd vaja.»

Kerde sõnul ei pea see mees isegi skoori tegema, ta peab olema vedur. «Giorgi Tsintsadze on mulle täielikult negatiivne üllatus. Vallo Allingu on mänginud väga hästi, aga pikk mees sõltub väikeste söötudest,» lisab Kerde.

«Tsintsadze on täiesti raamistamata, ta ei tea üldse, mis teeb,» on Sõber suisa nördinud, «ma teen vahel võib-olla liiga omapäraseid asju, aga mina oleks Tsintsadze ammu minema saatnud.»  

Kerde sõnul jäi auk meeskonda Janar Taltsi lahkumise järel, Talts oli samuti mees, kes aitas meeskonna kehvas seisus taas ree peale: «Taltsist jäänud auku ei suudetud täita. Asko Paade mängib oma rolli küll välja, aga ta ei ole Talts.» Kerde sõnul ei saa olla tippkorvpallis olukorda, kus ühe võtmemängija asemele kedagi samaväärset ei tooda.

«Taltsi lahkumise järel puudub neil positsioon nr 4, ei Allingu ega Eziukwu ole natuurilt nr 4,» ütleb Kerde, «ses mõttes on midagi pahasti tehtud. Ma ei näe ka ühtegi noort sellele kohale.»

Peas kinni

Igal juhul on Aivar Kuusmaa suutnud Kalevi finaalseeriaks paremini üles kruttida. Ons Indrek Visnapuu ses mõttes midagi valesti teinud?

«Kas ta nüüd just eriti midagi valesti on teinud,» arvab Kerde, «pigem ei ole meeskonnas ikkagi sellist kaasavedajat. Olgem ausad, Rock on olnud pikka aega veduri järel sõitja, kui vedur hästi veab, sõidab ka meeskond hästi.»

«Visnapuu on noor mees, minu meelest ei pane ta vahel selliseid põhiasju paika,» möönab Sõber, «tahetakse juurutada kiiret mängu, samal ajal Cramo surub neil tempo alla, aga positsioonirünnakut Rock nagu enam ei oskagi mängida. Tihti tundub, et trennis tehakse ühte, mängus teist.»

«Ei usu, et midagi valesti tehakse,» ütleb Kikerpill (pildil), «poistel on oskused olemas, pigem on asi natuke peas kinni.»

Ajalugu on näidanud, et 0:2 kaotusseisust on võimalik välja tulla. «Mängupilt peaks natuke paranema, enesekindlust peaks juurde tulema,» arvab Kerde ega usu, et Kalev võidab neli mängu järjest. «Küll Rock midagi välja nuputab, aga nr 4 positsiooni mängijat ja vedurit on nii ruttu küll raske leida.»

«Ei usu, et kolm mängu järjest ära läheb,» sõnab Kikerpill, «tuleb teistsugune mäng. Siin hakkab Rock dikteerima.»

«Tulen ise ka Tartusse ja olen Rocki poolt,» lubab Sõber, «loodan, et vähemalt ühe mängu nad Tartus kätte saavad, siis võib veel madinaks minna.»
--------------------------------

Kas?

Seis finaalseerias pole küll lootusetu, aga on suhteliselt nukker. Kas sellise mänguga, mida Rock on näidanud kahes esimeses kohtumises, võib hooaja tähtsaim eesmärk täitmata jääda?

Andres Liinat
TÜ akadeemilise spordiklubi juht:

Võib juhtuda.

Mis on teie arvates valesti? Meeskond ei mängi, pole justkui seeriaks valmis.

Mis jätab halva mulje, on psühholoogiline mittevalmisolek ühest küljest ja teisest küljest on mõni mees ilmselt ülehäälestunud. Ma pole küll asjatundja, aga minu hinnangul ei jää asjad oskuste teha. Ei mängi ju Kalev mingit supermängu.

Kas on klubi juhtkond kuidagi sekkunud või on plaanis midagi ette võtta?

Enne teisipäevast ja laupäevast mängu kindlasti mitte. Need lahendused, mis on võimalik võtta, on treeneri ja mängijate kätes. Klubi juhtkonna kätes palju hoobasid ei ole.

Loodan, et mängijad ja treenerid teevad põhjalikud järeldused ja näitavad mängu, mida näitasid hooaja alguses ja käigus.

Ma ei usu, et praegu on tegu finaalturniiri närvipingega. Pigem on see individuaalse lähenemise küsimus. Tahaks loota, et süsteemseid vigu pole ettevalmistuses tehtud.

Individuaalsest lähenemisest rääkides, kas üks, kes kindlasti oma rolli pole täitnud, on Giorgi Tsintsadze?

Kindlasti, aga ma ei tahaks teha personaalset analüüsi. Need mehed, kes hooaja esimeses pooles oluliselt kindlamat mängu näitasid, on praegu täiesti varjus.

Esialgu siis mingeid otsustavaid samme ei tule?

Kindlasti. Seda enam, et meil on pikem visioon kui üks aasta korraga elada. See on ka pealtvaatajatele nähtav (tõsi, mitte skooris), et mäng ja nii mitmedki mängijad on arenenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles