Kas jalgpallurid oskavad õigel ajal karjääri lõpetada?

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rauast mehed: Manchester Unitedi poolkaitsja Ryan Giggs (37, vasakul) ja väravavaht Edwin van der Sar (40). Mõlemad mängivad hoolimata kõrgest vanusest tipptasemel jalgpalli.
Rauast mehed: Manchester Unitedi poolkaitsja Ryan Giggs (37, vasakul) ja väravavaht Edwin van der Sar (40). Mõlemad mängivad hoolimata kõrgest vanusest tipptasemel jalgpalli. Foto: Reuters/ScanPix

Ryan Giggs ja Edwin van der Sar: kahe peale kokku on neil vanust 77 aastat, ometi mängivad nad 28. mail Meistrite liiga finaalis. Millal oleks vanameistritel aeg lõpetada?
 


37-aastane Giggs on juba teatanud, et mängib ka tuleval hooajal tõenäoliselt Inglismaa meistriks tulevas Manchester Unitedis. 40-aastane van der Sar aga on andnud mõista, et see aasta jääb talle tippjalgpallis ilmselt viimaseks.

Kas õigemini käitub van der Sar, kes lõpetab tipus olles, või Giggs, kes osaleks küll edasi tugevatel võistlustel, kuid riskiks sellega, et järgmine hooaeg enam nii heaks ei kujune?

Kui Giggs Meistrite liiga poolfinaali esimeses mängus ­Schalke vastu värava lõi, kiitis ManU peatreener Alex Ferguson waleslast taevani. Ühtlasi märkis šotlane, et on alati kartnud aega, mil sakslastele löödud tabamusega 37 aasta ja 86 päeva vanuselt Meistrite liiga vanimaks väravalööjaks kerkinud Giggsi tase lõplikult langeb.

Pere kui mõjutaja

«See on nii kummaline, et tema tippvorm on nii kaua kestnud. Võiks arvata, et 37-aastaselt hakkab ta väsimusemärke näitama, aga see pole nii. ­Hoolitseme, et ta saaks enne mänge piisavalt puhata, kuid ta on alati nii värske ega paista kunagi väsivat. Ta on imeline mees,» märkis Ferguson toona.

Jah, Giggs võib olla imeline mees, kuid tähelepanu tasub pöörata ka Fergusoni sellele lauseosale, kus ta märgib, et 37-aastaselt võiks juba hakata väsimusemärke näitama. Sel aastal langust veel ei tulnud ja ta võinuks lõpetada absoluutse tippmehena, sest äkki järgmine aasta pole nii viljakas.

«Mis Giggsi puutub, siis ta mängib praktiliselt viimase viie aasta parimat mängu,» tunnustas kaks ja pool aastat tagasi karjääriga lõpparve teinud Eesti koondise rekordinternatsionaal Martin Reim kolleegi. «Kindlasti oleks meeldivam tipus lõpetada, mitte järk-järgult taanduda.»

Van der Sar võttis poolteist nädalat tagasi samuti meedias sõna ja kinnitas, et tegelikult võiks ta füüsilise poole pealt karjääri jätkata.

«Küsin endalt vahel, miks ma karjääri lõpetan? Füüsilise vormi tõttu ma lõpetama ei peaks,» tunnistas sel hooajal mitmeid kordi ManU päästnud van der Sar. «See ei ole otsus, mille tegin üksi – olen konsulteerinud oma abikaasa Annemarie, juristi Rob Janseni ja treeneri Alex Fergusoniga.»

Ka Ferguson on van der Saril soovitanud jalgpallurielule tipus olles joon alla tõmmata, kuid just perekonna mõju on see, mis vutimeestele eriti korda läheb. Kodune surve lihtsalt on nii kõva.  

«Usun, et van der Sar tahab ka lõpuks rohkem perega aega veeta,» arvas Reim. «Jalgpallur elab ju täiesti teistsugusel režiimil. Kui teised puhkavad nädalavahetusel, siis jalgpalluril on mäng. Nädala sees, kui teised töötavad, võib jalgpalluril jälle väike paus olla.»

Elu tuleb alustada nullist

Enda erruminekut kommenteerides märkis Reim, et põhiline tegur oli siiski motivatsioonipuudus. Kuigi Eesti meistriliiga mõistes oli ta tippmees, see tase teda enam ei rahuldanud. Füüsilise poole pealt võinuks ta veel jätkata. Viimast väidet on kinnitanud varem ka Eesti koondise ja FC Flora arst Kaspar Rõivassepp.

«Teiste eest on raske rääkida, kuid ise tundsin lihtsalt ühel hetkel, et nüüd on õige aeg lõpetada,» meenutas praegune FC Flora peatreener. «Eks palju oleneb ka sellest, kas sul on karjääris enam midagi püüda või mitte.»

Mis puutub Eesti tasemel jalgpalluritesse, siis tõi Reim välja ühe väga olulise nüansi. Siinse vutimehe jaoks on karjääri lõpetamine eriti suur samm, kuna elu tuleb taas nullist üles ehitama hakata.

«Ma usun, et Giggsi ja van der Sari palganumber on selline, et nad ei pea tükk ega midagi tegema, siin aga tuleb endale elus uus väljund leida,» märkis Reim. «Kui oled terve elu jalgpallile pühendanud ja üks hetk pead uue töö vaatama, pole just lihtne edasi minna.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles