Olümpiavõitjal Aavo Pikkuusil on Ott Tänaku skandaalist konkreetne arvamus

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aavo Pikkuus vestlemas Reet Linnaga.
Aavo Pikkuus vestlemas Reet Linnaga. Foto: Mihkel Maripuu

Aavo Pikkuusi teab laiem avalikkus kui Montreali olümpiavõitjat maanteeratta meeskonnasõidus. Lisaks kahel rattal kihutamisele oli meie spordilegend aga kõva rallimees – kuulus NSVL-i koondisesse ja võitis kodumaal koos Lehar Linnoga 1983. aasta Saaremaa (toona veel Tehumardi) ralli. Seetõttu on olümpiavõitja ka igati väärt mees kommenteerima, kas Ott Tänak peaks kandideerima aasta sportlase valimisel individuaalarvestuses või koos kaardilugeja Martin Järveojaga võistkondade seas.

«Kahekesi olete (autos) üks ja sama mees. Nad on tervik – ei saa olla eraldi. Üks peab teist usaldama ja kui ei usalda, siis ei saagi sõita,» kommenteeris Pikkuus, kelle sõnul pole rallisõit tegelikult ei individuaal- ega meeskonnasport vaid midagi vahepealset. Mäletatavasti lisas EOK Tänaku tagantjärele 2017. aasta parimate sportlaste hääletusel ka individuaalsportlaste sekka.

63-aastane Pikkuus on praegugi suur spordisõber, kes jälgib hoolega meie sportlaste käekäiku maailmas. Ise sõitjakarjääri parima tulemusena Portugali EM-etapil kuuenda koha saanud olümpiavõitja arvates on Eesti rallimeeste teod meie riigile suurepäraseks reklaamiks.

«Nad viivad ju Eestit, vähemalt Eesti nime edasi üle maailma. Kas muidu keegi teaks Austraalias midagi Eestist? Mitte midagi! Aga kui nimi kogu aeg figureerib, siis see viib edasi mitte ainult rallisõitu vaid ka muid alasid,» sõnas kunagine tippjalgrattur.

Pikkuus leidis enda jaoks rallisõidu pärast jalgrattakarjääri lõppu – kui 1980. aastal tal olümpiakoondisesse asja polnud. «Põhimõtteliselt oleks võinud ju ratast edasi sõita, kui oleksin saanud profiks. Aga ma ei saanud ja teist võimalust mul ei olnud,» meenutas endine tippsportlane. Viimati istus mees rallimasinasse 1996. aastal.

Et anda aimu Pikkuusi oskustest ja kirest roolikeerajana, sobib siia tsitaat äsja ilmunud raamatust «Eesti Dünamo ajalugu». Mehe esimene rallisõidutreener Juhan Sein muljetas: «Tahtmine rallisõitjaks saada oli tal suur, sõitis täie kirega, nii et auto oli ribadeks.»

Kui küsida Pikkuusi praeguse käekäigu kohta, on vastus lühike: «Väga kehva on vorm.» Olümpiavõitja on pikalt võidelnud ajukasvaja ning müüs ravi katteks maha ka oma olümpiakulla. «Mis see (elu) veereb, kui käia ei saa,» rääkis raskustega liiklev Pikkuus.

Meie spordilegendi sõnul on talle korduvalt soovitatud, et ta võiks minna ravile ja elama Venemaale, kuid ta on põhimõtte pärast kõik sellised pakkumised kohe tagasi lükanud. «Nad tahavad ju antipropagandat teha,» selgitas Pikkuus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles