Kalev surus Rocki selja vastu seina

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rocki mängijad kuulamas peatreener Indrek Visnapuu (keskel) juhtnööre.
Rocki mängijad kuulamas peatreener Indrek Visnapuu (keskel) juhtnööre. Foto: Margus Ansu / Postimees

Kalev/Cramo korvpallimeeskonna peatreeneri Aivar Kuusmaa sõnul ei kavatsegi nad finaalseeria neljandas mängus tartlastele midagi kergelt anda, et seejärel mõnusalt koduväljakul võit vormistada. «4:0 on ka kohe väga ilus võit!» sõnas ta.
 



Pärast eilset finaalseeria kolmandat mängu on Kuusmaal ja ta hoolealustel täielik õigus kuivast võidust unistada. Tartus täismaja publiku ees peetud ja seejuures otsustavaks peetud mängus õnnestus Kalevil taas Rock maha suruda. Seega võib koduse korvpalli hooaeg saada otsa juba eeloleval laupäeval Tartus.

Eilne mäng oli esimene, kus kõik 40 minutit oli tunda finaali lõhna. Rock alustas lennukalt, ent lubas seejärel Kalevil järele tulla. Kolmanda veerandaja viimaste minutiteni käis tõusude ja mõõnadega kassi-hiire mäng, siis keeras Kalev oma korvialuse lukku, läks eest ja võitis 77:67.

«Saime väga hea võidu. Samas on ikkagi nelja vaja, et tiitel kätte saada. Kindlasti ei tule me laupäevast mängu mütsiga lööma,» rääkis Kalevi tagamees Gregor Arbet. Sama kinnitas kogenud ääremängija Rait Keerles, kes lisas, et eile õnnestus neil võita paljuski tänu kaitsele. «Hea kaitsemäng ongi see, mis tavaliselt edu toob,» kordas Keerles vana tõde. «Lisaks tundub, et meie vastupidavus on tartlastest parem.»

Kahe meeskonna füüsilise vastupidavuse erinevusest on rääkinud mitmed korvpallispetsid. Kuusmaa hinnangul oli see eile üks Kalevi võidu aluseid. «Saalis oli õhk väga lämbe, meie jaksasime sellistes tingimustes lõpus rohkem,» lausus ta.

Mitu võtmemomenti

Kuusmaa hinnangul polnud eilse mängu võti pelgalt viimane veerandaeg, õigupoolest oli tema hinnangul võtmemomente mitu. «Korraks oli ka hetk, kui see võti oleks võinud katki minna,» nentis ta. Ilmselt pidas ta silmas Rocki uljast lõpuspurti, kui 18-punktiline vahe vähenes lühikese ajaga kümnele punktile.

Selles seisus oli Rockil kaks minutit enne lõppu veel üks rünnak, kuid kalevlaste õnneks läks Sten-Timmu Soku kolmene mööda. Kalev suutis mängu rahustada ja kindla vahega võidusadamasse tüürida.  

Üks Rocki jaoks väga valus hetk jäi esimesse veerandaega, kui vahetusmeeste pingilt sekkus grusiinist mängujuht Giorgi Tsintsadze. Paari minutiga tegid bravuurikalt alustanud tartlased viis pallikaotust, neist kolm läksid Tsintsadze arvele. «Kaotasime selle vahetusega rütmi,» tunnistas Visnapuu.

Tartlaste mängurütmi kadumises oli mõistagi oma osa ka kalevlastel, kes võtsid Rocki hoo pärssimiseks kasutusele maa-ala kaitse. Kuusmaa nägi siiski esimese poolaja tegutsemises ka laiduväärset. «Lasime Rocki pikkadel liiga kergelt alla palli saada,» nentis ta.

Pikem ja ühtlasem pink

Rocki peatreener Indrek Visnapuu nägi allajäämise põhjuseid pallikaotustes ja nigelas lauavõitluses. «Kalev saab igas mängus kümme viset rohkem,» viitas ta. «Samas oli täna (eile – toim) võitlus finaali vääriline. Erinevalt kahest esimesest kohtumisest tabasime paremini.»

Samas oli Visnapuu sunnitud tõdema, et sellest kõigest jäi Kalevi alistamiseks väheks. Pealinna meeskond on lihtsalt pikema ja ühtlasema pingiga. «Meie vahetused toovad kaasa suuremaid kõikumisi kui nendel,» mõtiskles ta. «Lõpus sunnivad nad meid eksima ja karistavad kõik meie apsud ära.»

Finaalseeria neljas mäng peetakse laupäeval taas Tartus. Kui eilsele mängule saabusid kalevlased päev varem, siis laupäeval istutakse hommikul Tallinnas bussi ja sõidetakse otse mängu ajaks kohale.

«Tartus polnud võimalik reedel kella neljaks treeninguks saali saada, seepärast harjutame Tallinnas,» selgitas Kuusmaa. «Meie soov oli treenida just samal kellaajal, kui järgmine päev mängime.»

Visnapuu ei osanud või soovinud eile õhtul veel öelda, mida ta kavatseb neljandaks mänguks muuta. «Alati on võimalik võtta suuri riske, ent see võib tuua võimaluse, et mäng on kaotatud juba esimesel poolajal. Teisipäeva õhtul kell 10 on raske öelda, kuidas me kolm päeva hiljem tegutseme,» väitis ta.

KORVPALL
Eesti meistrivõistluste ­finaalseeria

Kalev/Cramo – Tartu Rock 77:67
Kalev/Cramo: Arbet 13, Dunigan 12 (11 lp), Keerles 11, Toome 11, Tamm 11, Škele 9, Tanel Sokk 5 + 5 rs, Dorbek 5, Kitsing 0.
Rock: Veideman 16, Eziukwu 12, Sten-Timmu Sokk 12 + 6 rs, Allingu 11, Tsintsadze 6, Doronin 5, Leppik 3, Eichfuss 2.
Kalev/Cramo juhib seeriat mängudega 3:0

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles